EXCLUSIV. Adrian Rădulescu, despre vânzarea terenurilor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole între persoane fizice cuprinde, în opinia lui Adrian Rădulescu, multe prevederi care vor afecta piața și mai ales pe fermierii de bună credință.

O primă hibă identificată de fostul secretar de stat de la Agricultură o reprezintă limitarea suprafeței agricole pe care o poate deține o persoană fizică la 100 de hectare, după intrarea în vigoare a proiectului privind vânzarea terenurilor agricole. Totodată, Rădulescu critică chiar și o prevedere cerută de alți fermieri, privind obligativitatea ca cei care cumpără teren agricol să aibă cunoștințe în domeniu și să nu îi schimbe destinația.

„Statul nu are nicio motivație să limiteze suprafața pe care o persoană fizică o poate avea la 100 de hectare, nici să pună condiții suplimentare, cum ar fi păstrarea destinației. Acest aspect este deja reglementat de alte legi”, ne-a explicat Adrian Rădulescu.

Altă condiție din proiectul de lege care nu va avea un impact pozitiv este cea care îi obligă pe proprietarii de teren să parcurgă un drum lung din momentul în care se decide să vândă și până când ajunge să încaseze banii, de aproape 4 luni. La articolul 9, se precizează că proprietarul trebuie să anunțe primăria de pe raza căreia se află terenul că vrea să vândă. Primăria notifică vecini, coproprietarii, Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care au drept de preempțiune, că se dorește vânzarea terenului. Apoi anunțul de vânzarea trebuie să stea la avizierul primăriei 90 de zile de la data depunerii notificării de către proprietar.

Or, întregul proces birocratic îndelungat ar trebui redus la maximum 0 de zile, după cum apreciază Adrian Rădulescu.

Totodată, prevederea privind faptul că un teren care este inclus în suprafața exploatată de o asociație de udători nu poate fi vândut decât cu acordul „adunării generale a membrilor asociației de udători și a proprietarului infrastructurii de îmbunătățiri funciare ” ar trebui eliminată, deoarece îngrădește libera circulație a terenurilor agricole, mai spune fostul secretar de stat.

Consultă Proiectul de lege privind vanzarea terenurilor agricole.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE