Legea privind depozitarea seminţelor și certificatele de depozit, transmisă Parlamentului în regim de urgenţă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind măsuri de depozitare a seminţelor de consum şi regimul certificatelor de depozit pentru acestea.

Actul normativ în discuţie îmbunătăţeşte legislaţia în domeniu, reglementând licenţierea depozitelor, în special de cereale, dar şi regimul certificatelor de deposit, spune ministrul de resort, Daniel Constantin.

„Până anul trecut a funcţionat o schemă de eliberare de certificate de depozit. Am considerat că este restrictivă pentru că n-au avut acces la această schemă decât un număr redus de fermieri. A fost o discuţie amplă mai ales pe fondul faptului că în anul 2013 am avut o producţie record. Fermierii au solicitat reintroducerea acestei scheme şi cred că noul proiect de lege vine să rezolve problema nu numai a fermierilor mari, ci a tuturor fermierilor care vor să intre într-un sistem care înseamnă că, atunci când există o supraproducţie, fermierii pot să meargă la depozitele licenţiate în conformitate cu această lege, să-şi depoziteze marfa respectivă, primesc un certificat de depozit. Pe baza acelui certificat garantat şi de Fondul de Garantare merg la bancă şi îşi obţin un credit până când preţul este convenabil astfel încât producţia respectivă să fie valorificată”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul şedinţei de guvern.

El a arătat că documentul prevede inclusiv măsuri care vizează reglementarea strictă a procedurii de acordare a licenţei de depozit pe baza unui audit extern desfăşurat de entităţi mandatate de Ministerul Agriculturii.

Daniel Constantin a precizat că proiectul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă şi a exprimat speranţa ca actul normativ să fie funcţional cel târziu în luna iunie a acestui an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE