Sprijin pentru producătorii adevărați: reguli dure pentru obținerea atestatului de producător

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Persoanele fizice care nu dețin atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol care nu sunt produse în ferma proprie și comercializează aceste produse în piețe ar putea fi sancționați cu amendă de până 15.000 lei.

Amenda este prevăzută într-un proiect de lege inițiat de Guvern și adoptat ieri de Senat. proiectul stabilește o serie de măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol. Potrivit documentului, în forma adoptată de Senat, este interzisă  vânzarea produselor cumpărate de la terțe persoane în baza carnetului de comercializare. Totodată, cei care vor comercializa produse agricole proprii, precum și cei care vor vinde produse agricole fără  să aibă atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, și care nu sunt produse în ferma proprie riscă amenzi de la 10.000 lei la 15.000 lei.

Totodată, speculanții care vor încerca să vândă și cartofi luați de la terți, dar care au doar atestat pentru ceapă, de exemplu, vor fi amendați. Astfel, vânzarea unor produse agricole altele decât cele din producție proprie, în baza carnetului de comercializare eliberat, se pedepsește cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Proiectul stabilește că valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii. Atestatul de producător trebuie vizat semestrial, prin aplicarea ștampilei și semnăturii primarului.

Atestatul de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite potrivit legii și organizate la nivel local și județean, care se înregistrează la primăriile comunelor, orașelor, municipiilor sau a sectoarelor municipiului București și nominalizează cel puțin un reprezentant în acest scop.

Pentru ca aceste măsuri să devină lege, proiectul trebuie adoptat și de Camera Deputaților.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE