Seceta din Spania reduce inca o productie importanta la jumatate. Cum vor fi afectate preturile?

Facebook
Twitter

Seceta din Spania, producatorul principal mondial de ulei de masline, va injumatati productia in acest an, in comparatie cu 2022. Acest lucru va duce la cresterea preturilor, noteaza Reuters.

In mod obisnuit, Spania furnizeaza aproximativ 40% din productia mondiala. Totusi, valurile de canicula atunci cand infloresc maslinii si seceta severa de vara trecuta au afectat recoltele. Dar seceta afecteaza si Italia si Portugalia, al doilea si, respectiv, al patrulea producator de ulei de masline.

Doar Grecia, al treilea mare producator din UE, care nu este afectata de conditiile meteo, se asteapta la o imbunatatire a productiei, dar nu suficienta pentru a compensa declinul din Spania.

Citeste si: Ministrul Daea, despre despagubirile fermierilor: „Formula de calcul a dat-o Comisia, fara sa discute cu cineva”

„Este o catastrofa”, avertizeaza Primitivo Fernandez, seful Asociatiei Spaniole a Imbuteliatorilor de Ulei Comestibil, atragand atentia asupra efectelor secetei, crizelor economice si razboiului din Ucraina.

Asociatia Exportatorilor Spanioli – Asoliva – estimeaza ca anul acesta cantitatea de ulei de masline disponibila pe plan global va fi cu cel putin 10% mai scazuta decat nivelul de 3,1 milioane de tone din sezonul incheiat in 2021.

„Cu fiecare zi in care nu ploua prognozele sunt si mai pesimiste”, avertizeaza Dcoop, cea mai mare cooperativa a producatorilor de ulei de masline din Spania.

In Spania, pretul sticlelor de ulei de masline a crescut cu aproximativ 60% in 2022, conform firmelor din domeniu.

Initial, cresterea a fost determinata de lipsa uleiului de floarea soarelui, rezultat al razboiului din Ucraina. Dar inflatia ridicata, majorarea preturilor la ingrasaminte si seceta au dus la preturi mai ridicate ale uleiului de masline.

Un litru de ulei de masline se vinde in Spania cu peste sapte euro (7,51 dolari), in conditiile in care in februarie 2022 pretul era de sub cinci euro.

Majorarea preturilor a dus la scaderea vanzarilor de ulei de masline in Spania cu 8% in perioada februarie 2022 – februarie 2023, arata datele companiei de consultanta Nielsen.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE