In prezent, in Croatia exista tensiuni mari intre Guvern si mediul de afaceri, dupa ce comerciantii au ignorat masurile care urmareau sa contracareze preturile, dupa introducerea monedei euro, noteaza Reuters.
Preturile au crescut imediat ce Croatia a trecut de la kuna la euro, incepand cu 1 ianuarie 2023, pe masura ce comerciantii au rotunjit, in sus, preturile afisate in noua moneda.
Aceasta a determinat Guvernul de la Zagreb sa ia masuri impotriva comerciantilor in data de 5 ianuarie, avertizandu-i ca va recurge la amenzi, anularea subventiilor la energie sau majorari de taxe daca nu readuc preturile la nivelul la care erau inainte de trecerea la euro.
Asociatia comerciantilor a respins acuzatiile Guvernului, sustinand ca membrii sai nu au majorat preturile pentru a face profit ci mai degraba din cauza cresterii costurilor la materii prime si energie.
Citeste si: Daniel Buda, catre Comisia Europeana: “veniti cu bani noi, pentru ca altfel vom ingropa sectorul agricol”
Cu o rata anuala a inflatiei de 10,8%, Croatia a avut anul trecut una dintre cele mai ridicate inflatii din UE.
Martin Evacic de la Asociatia angajatorilor croati a spus ca preturile au crescut doar pentru un numar mic de produse. „In 2022 preturile au crescut cu 15% pana la 20%.
Cu siguranta nu au crescut in perioada conversiei”, a spus Evacic pentru media din Croatia.
„Nu cred ca acesta este un razboi intre Guvern si comercianti, asta este o presiune venita din partea Guvernului si este nevoit sa faca ceva pentru a opri inflatia”, a spus Evacic.
Cu toate acestea, Igor Vujovic, presedintele Asociatiei consumatorilor croati, a spus ca, zilnic, consumatorii se confrunta cu o crestere a preturilor cu 5% pana la 20%, in functie de produs.
„Preturile au devenit salbatice”, a adaugat Igor Vujovic.
Tara vecina Slovenia, care a aderat la euro in 2007, a raportat si ea o inflatie crescuta de 7%-8% dupa aderarea la zona unica dar dupa trei luni a reusit sa o reduca.
In cazul Croatiei, dupa doua saptamani de controale sporite, inspectorii au descoperit ca 40% dintre firme au majorat in mod nejustificat preturile si le-au amendat cu 234.000 de euro.
Pentru o companie amenda este de 26.000 de euro iar pentru un comerciant individual de 1.090 de euro.
„Majorarea preturilor, ca urmare a introducerii euro si care contribuie la inflatie, este o practica incorecta si nu va fi permisa”, a declarat premierul Andrej Plenkovic la finele saptamanii trecute.
Konzum si Lidl, doi dintre cei mai importanti retaileri de produse alimentare din Croatia, au informat ca nu au majorat preturile dupa 1 ianuarie.
Cu toate acestea, cumparatorii sustin ca au vazut diferenta. „Am vazut cum au crescut preturile la alimente”, spune Domagoj Bregant, un locuitor din Zagreb care si-a facut cumparaturile la piata.
„Asta este o problema pentru ca mancarea este relativ scumpa in raport cu salariul meu actual”, a spus Domagoj Bregant.
Unii lideri ai partidelor de opozitie au criticat Guvernul pentru ca a introdus euro intr-un moment de inflatie ridicata si criza energetica, fara a reforma suficient economia.
Guvernul de la Zagreb promoveaza de mult timp avantajele care decurg din utilizarea euro, subliniind ca va intari economia, va imbunatati climatul investitional si va face Croatia mai rezistenta la socurile externe.