Ro Pac: MADR lasă biserica fără enoriași

Facebook
Twitter

Alianța Ro PAC critică decizia Ministerului Agriculturii de a susține fermele mari, în detrimentul fermelor familiale.

„Alianța Ro PAC îşi exprimă surprinderea faţă de intenţia MADR de a perpetua în noul P.N.D.R. (2014-2020) dezechilibre majore, respectiv o situație scandaloasă şi periculoasă pentru suveranitatea alimentară a Romȃniei în ceea ce priveşte distribuţia subvenţiilor europene”, se arată într-un comunicat remis de alianță.

Astfel, din  cele 1.126.269 de ferme înregistrate la APIA în 2008, un număr de 11.275 de ferme, reprezentând 1% din total  au încasat 51,23 % din subvențiile europene (4,854 miliarde euro) față de fermele familiale ce reprezentau, în 2008, 99 % din fermele românești și care erau beneficiare în același an a 48,77 % (4,622 miliarde euro).

„La această situație anacronică se mai adaugă 2.500.000 de ferme trecute în istorie de către guvernanţi în perioada 2007-2013 prin scoaterea acestora din rȃndul beneficiarilor APIA”, se mai arată în documentul citat.

Printre motivele de care MADR ar trebui să țină cont atunci când stabilește măsurile care vor fi aplicate prin PNDR 2014-2020 se numără și faptul că dispariția fermelor familial va avea consecințe dezastruase asupra satului românesc, cu un impact social negativ. Astfel, se arată în documentul remis de alianță, o să dispară grupul social care a asigurat supraviețuirea politică a membrilor USL după ’90 și care constituie „coloana vertebrală a enoriașilor bisericii naționale”.

Alianța ROPAC este format din Federaţia Crescătorilor de Bovine din Romȃnia, Federaţia Națională de Agricultură Ecologică, Federaţia Oierilor de Munte din Romȃnia, Asociaţia Profesională Națională Legume Fructe, Confederaţia Asociaţiilor Țărăneşti din Romȃnia – CATAR, Forumul Montan din Romȃnia, LAPAR, Asociaţia AgromRo, Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală-Montană “Romontana”, Organizația Interprofesională a producătorilor și Procesatorilor de In și Cȃnepă din România, Patronatul Peștelui din România, Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România U.N.C.P.R., Federaţia Națională de Produse Tradiţionale, Federaţia Romovis „10 mai 2006”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE