MADR vrea plăți mai mici pentru fermele de subzistență

Facebook
Twitter

În România, doar 12.000 de ferme sunt viabile din punct de vedere economic, în vreme ce restul produc doar pentru autoconsum, potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu.

Oficialul MADR a precizat, în cadrul unei conferințe, că România nu ar trebui să încurajeze menţinerea fermelor mici, de 1-5 hectare, în actuala formă. Astfel, prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020, nu ar trebuie făcue plăți suplimentare către fermele de subzistență.

„Facem o mare greşeală dacă încurajăm în noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020 plăţi suplimentare pentru fermele între 1-5 hectare, pentru că acolo sunt 90% din beneficiari şi din păcate acestea sunt ferme de subzistenţă. În prezent, în România, sunt doar 12.000 de ferme economic viabile, care utilizează însă 45% din terenul arabil al ţării şi produc în mod clar pentru piaţă. Sunt într-adevăr probleme sociale şi nu putem să omorâm fermele mici, dar ar fi o greşeală, în opinia noastră, să încurajăm menţinerea lor în această formă. De aceea avem în noua PAC sprijin pentru tinerii fermieri şi o serie de măsuri ca fermele să se dezvolte ca dimensiuni economic viabile”, a declara Achim Irimescu.
Potrivit oficialului MADR, România va cere acordul Parlamentului European pentru acordarea de plăţi mai mari pentru fermele care deţin între 5 şi 30 de hectare şi o plată diminuată pentru fermele între 1 şi 5 hectare şi peste 30 de hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE