septembrie 25, 2021

Centru de Excelenţă pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor, inaugurat la Dancu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În urma unei investișii de 14 milioane de lei, din fonduri europene, a fost inaugurat un Centru de Excelenţă pentru Cercetare în Domeniul Taurinelor la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu.

Finanțarea a fost asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice – POSCCE, Axa prioritară 2, Operaţiunea 2.2. , informează Agerpres. Proiectul vizează construcţia unui spaţiu nou şi independent pentru activitatea de cercetare, dar şi achiziţia de echipamente de cercetare-dezvoltare noi şi performante, care să asigure condiţiile unei cercetări ştiinţifice de nivel European.

”Obiectivele proiectului proiectului vizează dezvoltarea infrastructurii, resurselor umane, cercetării ştiinţifice fundamentale, aplicative şi inovare la nivel de excelenţă în domeniul creşterii şi exploatării taurinelor, promovarea, stimularea, asistarea şi încurajarea dezvoltării capacităţilor ştiinţifice şi tehnologice la nivel regional şi naţional, funcţionarea ca punct regional de contact şi diseminare de informaţii şi know-how, crearea şi diseminarea tehnologiilor moderne de creştere şi exploatare, în concordanţă cu normele europene”, a explicat prof. univ. dr. Şteofil Creangă, directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că, din acest an, activitatea de cercetare se va derula în incinta a şase laboratoare: genetică-ameliorare, biotehnologii de reproducţie, patologie bovină, nutriţie, tehnologii de exploatare şi controlul produselor animaliere. În acest mod, se urmăreşte, printre altele, creşterea competenţei profesionale prin crearea unui mediu de cercetare atractiv şi stimulativ pentru tinerii cercetători.

În cadrul acestui proiect vor fi angajaţi 15 specialişti şi vor fi dezvoltate parteneriate cu mediul universitar şi academic pentru realizarea de proiecte cercetare-dezvoltare, programe educaţionale teoretice şi practice la toate nivelele şi, respectiv, servicii de consultanţă oferite către întreprinderi, instituţii publice. Astfel, și fermierii vor avea de câștigat de pe urma investiției cu fonduri europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE