Politici imbunatatite de cercetare si dezvoltare in domeniul apicol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Apicultura este un sector important al agriculturii europene, care contribuie la asigurarea securitatii alimentare si la conservarea ecosistemului si a biodiversitatii.

In Uniunea Europeana (UE) exista in jur de 630.000 de apicultori si 16 milioane de stupi care produc 234.000 de tone de miere pe an, generand circa 400 de milioane de euro. Cu toate acestea, productia de miere acopera numai 54% din cererea la nivel european. Astfel, pentru dezvoltarea acestui sector, UE acorda sprijin prin programele apicole nationale si prin masuri specifice de dezvoltare rurala.

Cei mai multi dintre apicultori nu dispun de cunostinte adecvate in domeniul metodelor de management, al tehnologiilor si standardelor moderne, axandu-se preponderent pe experienta data de practica traditionala, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. De asemenea, nivelul lor de constientizare cu privire la metode moderne si inovatoare este insuficient pentru a putea raspunde cererii pietei si a indeplini standardele comunitare.

Oameni de stiinta si crescatori de albine – un dialog esential, care duce la rezultate concrete O colaborare stransa intre crescatorii de albine si cercetatorii de la nivel national si  european permite asigurarea unui raspuns prompt la provocarile cu care se confrunta apicultorii, privind controlul si combaterea varoozei, tehnologia apicola, culturile modificate genetic si albinele, modificarile climatice si ecosistemice, masurile de combatere a daunatorilor, piata mierii etc.

In acest context, pe langa platile directe acordate prin Pilonul I al Politicii Agricole Comune (PAC), Comisia Europeana (CE) sprijina dezvoltarea proiectelor de cercetare prin programe specifice finantate prin Orizont 2020, cel mai amplu program de cercetare si inovare pus in aplicare de UE. Acesta va duce la mai multe inovatii capitale, descoperiri si premiere mondiale, aducand ideile din laboratoare pe piata.

In cei sapte ani de implementare, prin Orizont 2020 vor fi acordate finantari de 80 de miliarde de euro. In plus, pentru a asigura o cooperare eficienta intre entitati, a fost introdus un concept nou, Parteneriatul European pentru Inovare (PEI). Parteneriatele de acest fel au scopul de a aborda punctele slabe, blocajele si obstacolele cu care se confrunta sistemul european de cercetare si inovare si care impiedica sau incetinesc dezvoltarea si introducerea pe piata a ideilor bune.

Parteneriatele europene pentru inovare identifica masurile necesare pentru a depasi blocajele (de la dezvoltarea suplimentara a tehnologiilor la ajustarea modelelor de piata si la cresterea cererii) si pentru a stimula actiunile in sectoarele public si privat. Aceste parteneriate nu inlocuiesc programele de finantare sau procesele de reglementare, ci ofera o platforma comuna de cooperare.

Conceptul PEI este strans legat de Strategia Europa 2020 a CE, documentul in care se subliniaza rolul cercetarii si inovarii ca elemente-cheie in procesul de adaptare a UE la provocarile viitorului, iar noua PAC accentueaza rolul inovarii ca activitate indispensabila pentru pregatirea sectorului agricol european pentru viitor.

Pentru diseminarea rezultatelor si pentru a facilita accesul crescatorilor de albine la noile informatii si tehnici din domeniu, sunt organizate diferite evenimente (conferinte si activitati de informare) la nivel regional, national si european, cu scopul de a transpune in practica solutiile identificate.

Strategia generala a cercetarii stiintifice din apicultura are in vedere si necesitatea constientizarii permanente a publicului larg in legatura cu importanta cresterii albinelor si rolul vital al acestora din punct de vedere economic, ecologic, dar si social. Astfel, la nivel national si european sunt puse in practica diverse proiecte de constientizare si informare, care pot fi implementate cu finantare nerambursabila.

La nivel national, dezvoltarea apiculturii, valorificarea produselor apicole si solutiile la problemele intalnite, inclusiv activitatea de cercetare, tin, cu precadere, de competentele Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultura (ICDA). De-a lungul timpului, expertii acestei institutii au elaborat si au implementat o serie de studii si proiecte in domenii legate de tehnologia apicola, genetica si ameliorarea albinelor, chimia si tehnologia produselor apicole, resursele melifere si polenizare, patologia albinelor, apiterapie etc.

Spre exemplu, ICDA a dezvoltat in parteneriat proiectul „Studii cu privire la elaborarea unor noi formule de suplimente nutritive pentru cresterea rezistentei naturale a coloniilor de albine la diferiti factori de risc”, implementat prin Programul PNII – Capacitati.

Astfel, cercetarea are un rol fundamental in dezvoltarea apiculturii, contribuind la conservarea si ameliorarea continua a fondului genetic apicol, realizarea de tehnologii performante in scopul aplicarii unui management durabil al exploatatiilor si resurselor melifere in concordanta cu cerintele UE, perfectionarea metodelor de conditionare a produselor apicole in vederea pastrarii calitatii lor, perfectionarea metodelor de analiza fizico-chimica a produselor apicole si extinderea acreditarii acestora, precum si realizarea de noi medicamente si metode de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor, atat pentru apicultura conventionala, cat si pentru cea ecologica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE