Un tânăr clujean, care a decis să își economisească banii destinați meditațiilor pentru bacalaureat ca să pornească o afacere în apicultură, își vede munca aproape distrusă, după ce două asociații locale fac stropiri cu pesticide fără să respecte legea.
Chiar dacă mai avea câteva luni până la examenul de Bacalaureat, un tânăr din Câmpia Turzii a hotărât să își investească puținii bani economisiți pentru a înființa o prisacă în livada bunicilor. A început inițial cu doar 6 familii de albine, iar în prezent se poate mândri că posedă 18 stupi. Unul dintre cele mai frumoase momente pe care tânărul apicultor le-a trăit a fost atunci când a văzut prima lui miere produsă într-o centrifugă împrumutată. Numai anul trecut, băiatul a vândut circa 90 kg de miere.
Acum, tânărul apicultor își vede propria afacere pusă în pericol din cauză că două asociații locale, una condusă de soția primarului comunei Luna, din județul Cluj, iar cealaltă de un cetățean german, fac stropiri cu pesticide după bunul plac. Potrivit legii, apicultorii de pe raza comunei trebuie să fie anunțați că urmează să fie executate stropiri, pentru a putea pune la adăpost albinele. Pe data de 22 aprilie, terenurile din comuna luna au fost stropite, iar a doua zi (23 aprilie) tânărul a notificat primăria că a suferit pagube la prisaca pe care o deține. Legal, o comisie de constatare trebuie să se întrunească în decurs de 24 de ore de la înregistrarea cererii.
„S-a făcut atâta tevatură pentru acest caz… Înregistrarea cererii realizată de apicultor a fost făcută vineri (24 aprilie), nu joi. Tot ce pot să vă spun este că în această săptămână (27 aprilie – 3 mai) se va deplasa o comisie de la primărie care va preleva probe, pentru a stabili ce substanțe au fost folosite la stropiri și dacă acestea au cauzat într-adevăr prejudicii apicultorului”, a declarat, pentru stiriagricole.ro, Cornelia Delimoț, secretar în cadrul Primăriei Luna, județul Cluj.
Întrebat de ce nu s-a constituit comisia de constatare, în termen de 24 de ore, așa cum prevede legea, secretarul primăriei a menționat că „domnul primar, Laurenţiu Tör, are un deces în familie”.
De cealaltă parte, unul dintre proprietarii terenurilor din zonă recunoaște că a făcut stropiri, însă menționează că acestea nu au fost realizate cu substanțe dăunătoare, prin urmare nu era obligat să anunțe în prealabil primăria.
„Stropirile nu s-au făcut cu substanțe dăunătoare, prin urmare nu trebuia să anunț primăria. Poate au fost stropite cu pesticide terenurile deținute de domnul primar”, ne-a spus, telefonic, administratorul firmei GN Mureș Agrar, asociație care deține terenuri în comuna Luna.
Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine, ne-a declarat că asemenea cazuri se întâlnesc frecvent în țara noastră, însă rareori se prelevează dovezi, pentru ca cei vinovați să suporte și despăgubirile pagubelor produse.
„Aceste situații se întâmplă frecvent și sunt o problemă gravă pentru familiile de albine, pesticidele fiind substanțele care provoacă cele mai mari pagube pentru un apicultor. Însă vreau să subliniez că și apicultorii au uneori vina lor pentru că neglijează anumite aspecte. Există un ordin al Ministerului Agriculturii care prevede modul în care se desfășoară activitatea apicultorilor, în sensul că acesta nu poate avea o familie de albine într-o locație oarecare, fără a lua date referitoare la vecini, dacă există rapiță, dacă există administratori ai unor terenuri care fac tratamente pământurilor. De asemenea, administratorul pământului deseori nu știe că suntem acolo, pentru că nu l-am anunțat. Tratamentul nu se face în timpul înfloririi, în special a culturilor de rapiță, pomi fructiferi, floarea soarelui etc.”, ne-a declarat Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA).
Totodată, Ioan Fetea menționează că orice astfel de tratament aplicat terenurilor trebuie anunțat de deținătorul pământului, cu 24 de ore înainte. La rândul său, primăria trebuie să-l anunțe pe apicultor încât acesta să își poată lua măsuri de a îndepărta sau transporta familiile de albine.
Ce poate face un apicultor în acest caz
„Atunci când a suferit un astfel de accident, apicultorul trebuie să ia contactul cu medicul veterinar din zona sa, care este numit de lege ca președinte al comisiei de constatare a acestor cazuri, precum și cu cineva de la ACA, să ia probe. Dacă analizele arată că nu s-a respectat legea, atunci apicultorul are dreptul la despăgubiri”, a mai spus, pentru stiriagricole.ro, Ioan Fetea.
Astfel de cazuri ajung rar la cunoștința Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), deoarece apicultorii nu anunță de fiecare dată organele abilitate atunci când au asemenea probleme.
„Nu toate cazurile ajung la noi. Mă duc deseori la minister și nu pot să duc dovezi concrete, decât sporadice. Nici apicultorii nu anunță din păcate atunci când au asememenea probleme. Am vrea să adunăm asemenea date concrete, să putem construi o statistică”, subliniază Ioan Fetea.