albine

Principalele modificări legislative care vizează apicultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Legea Apiculturii va fi adoptată în Parlament în perioada următoare, iar actul normativ conține o mare parte din propunerile formulate de crescătorii de albine.

„În săptămânile următoare vom avea aprobată Legea Apiculturii, care va reglementa relațiile dintre apicultori și autoritățile locale”, a anunțat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o întâlnire cu apicultorii.

La rândul său, secretarul de stat Daniel Botănoiu a precizat că în Legea Apiculturi vor fi introduse reglementări specifice cu privire la perioada în care se pot efectua tratamente, astfel încât stropirile să fie făcute la începutul perioadei recomandate, pentru a nu afecta albinele.

De asemenea, o altă prevedere legală care va sprijini activitatea apicultorilor este eliminarea obligativității efectuării ITP anual și introducerea reglementării conform căreia aceste verificări trebuie făcute o dată la 3 ani, precum și reducerea impozitelor pe mijloacele de transport, măsură cuprinsă în noul Cod Fiscal, la care se adaugă reducerea TVA la alimente, după cum a explicat Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA).

„Reducerea TVA la miere este una dintre singurele măsuri bune pentru apicultură din ultimii 20 de ani. Membrii ACA vor reduce prețurile, pentru că urmărim creșterea consumului. România este pe ultimele locuri la nivel european din punct de vedere al consumului de miere”, a declarat Ioan Fetea.

Șeful ACA estimează o creștere a vânzărilor cu 10% în 2015 și cu 15-20 în anii următori, ca urmare a reducerii TVA.

Totodată, Ioan Fetea a cerut public MADR acordarea unor forme de sprijin în vederea conservării patrimoniul genetic național.

„Suntem supuși unor abuzuri prin introducerea în țară a unor mătci din import. Vom pierde matca românească și vom deveni dependenți de importuri”, a subliniat Fetea.

Daniel Constantin a precizat că sunt fonduri disponibile pentru acordarea unui ajutor de minimis pentru conservarea patrimoniului genetic, atât pentru apicultură, cât și pentru alte segmente ale sectorului zootehnic.

Alte probleme ridicate de apicultori au privit Programul Național Apicol și subvenția la motorină. În ceea ce privește Programul Național Apicol, prevederile acestuia vor fi revizuite pentru a răspunde nevoilor apicultorilor și pentru a reduce birocrația.

Referitor la subvenția la motorină, apicultorii au cerut eliminarea punctului din cererea de plată prin care se cere enumerarea lucrărilor mecanizate ce trebuie efectuate pentru a putea primi banii și au fost asigurați public că situația va fi remediată.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE