Cum a reușit Cooperativa Hercules să acceseze sute de mii de euro din fonduri europene pentru apicultori

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La nivel de țară, apicultura este sprijinită prin două instrumente, unul dedicate domeniului -Programul Național Apicol și altul prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Cooperativa Apicolă Prisăcarii-Hercules, din Valea Cernei, a demonstrat prin activitatea sa cum pot fi folosite eficient ambele programe.

Membrii Prisăcarii-Hercules se pot mândri cu numeroase proiecte prin care au accesat fonduri europene prin PNDR 2007-2013: astfel, prin Măsura 141 au fost implementate 117 proiecte, în valoare de 877 000 de euro, prin Măsura 112 au fost sprijiniți să-și dezvolte activitatea 27 de membri, iar prin Axa LEADER, în parteneriat cu GAL Poarta Almăjului, au fost elaborate patru proiecte, în valoare de 119.500 de euro.

Pe de altă parte, proiectele finanțate prin Programul Național Apicol au atras peste 160.000 de euro, potrivit datelor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

Înființată în ianuarie 2010, din dorința de a aduna cât mai mulți apicultori care să comercializeze împreună produsele melifere, cooperativa a ajuns la o producție anuală de circa 120-140 de tone. Asociația are în prezent 172 de membri, cu un total de 18.000 de familii de albine, și are un rol important în promovarea mierii românești în țară și peste hotare, concomitent cu noutățile din apicultură și schimburile de bune practici din acest domeniu.

Dintre produsele prezentate de cooperativă la târgurile naționale și internaționale, cele mai cunoscute sunt mierea de salcâm, mierea polifloră, mierea de tei, mierea cu propolis, mierea de mană (mierea de pădure) și tinctura de propolis.

Până la finele anului 2015 este prevăzută deschiderea unui magazine și a unui centru de colectare a mierii la Băile Herculane, potrivit președintelui asociației. De asemenea, va fi continuată elaborarea de proiecte care să dezvolte activitatea apicolă regională și să ducă mai departe acțiunile de promovare a mierii românești.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE