Peste 100.000 de familii de albine sunt certificate în sistem ecologic sau se află în curs de conversie, însă numărul acestora rămâne redus ca urmare a scăderii ajutorului dat apicultorilor, a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea.
„Scăderea sprijinului pentru apicultura a îndepărtat apicultorii de sectorul bio. Avem o producție de circa 3.600 de tone de miere ecologică. Aproape toată mierea ecologică merge la export, din cauza prețurilor mai ridicate. Românii încă nu își permit să cumpere miere ecologică”, a precizat Ioan Fetea, la o întâlnire cu apicultorii, avicultorii și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
De asemenea, Ioan Fetea a subliniat necesitatea regândirii Programului Național Apicol, prin adaptarea acestuia la nevoile actuale ale crescătorilor de albine și reducerea birocrației.
„Interesul apicultorilor pentru Programul National Apicol a scăzut, poate și din cauza birocrației, dar și al băieților deștepți. anul trecut s-au depus numai 5-5.100 de dosare”, a declarat președintele ACA.
În contextul modificării PNA, se va modifica și Ghidul de Bune Practici, elaborat de ACA.
Potrivit datelor asociației, 52-58% din exploatațiile apicole sunt ferme de subzistență și doar 24% din total reprezintă exploatații cu peste 150 de familii de albine. Numărul familiilor de albine înregistrate la nivel național a crescut în ultimii ani, de la 1.418.000 în 1989, la 1.530.000 în 2015, din care peste un milion sunt deținute de membrii ACA. Ioan Fetea estimează că numărul va ajunge la circa 1.800.000 de familii de albine în 2020.