Fonduri europene nerambursabile pentru tinerii apicultori: ce poți face cu 40.000 de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin proiectul finanţat prin Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, Alina Toderoni a obținut fonduri europene nerambursabile, pentru a se instala ca şef de exploataţie în stupina tatălui său.

În septembrie 2013, Alina Toderoni din oraşul Făget, judeţul Timiş a preluat de la tatăl ei, pasionat de apicultură, 175 de familii de albine. În plus, pentru vatra stupinei, a încheiat un contract de comodat pentru 1.100 m² de teren şi un  altul de închiriere, cu Primăria Făget, pentru  1.500 m², important fiind să existe cel puţin două suprafeţe stabile în privința lucrărilor care se efectuează în acest domeniu în decursul unui an, mai ales când se realizează roirea.

Deţinând toate acestea, Alina Toderoni și-a propus să acceseze fonduri pentru creşterea veniturilor exploatației prin modernizarea și buna ei gestionare, potrivit informațiilor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală. Obiectivul general al proiectului constă în instalarea tinerei Alina Toderoni ca şefă de exploataţie, încadrându-se la îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului apicol.

Cu sprijinul nerambursabil în valoare de 40.000 de euro se urmăreşte mărirea exploataţiei apicole în decursul a doi ani: în primul an, cu 25 de familii de albine, iar, în anul al doilea, cu 53 de familii de albine. De asemenea, vor fi cumpărate o centrifugă, o maşină de descăpăcit, 78 de cutii orizontale , un topitor de ceară, 30 de cutii verticale cu magazie completă şi 110 hrănitoare. Prin achiziţionarea acestor echipamente vor fi obţinute rezultate superioare atât în ceea ce priveşte cantitatea şi calitatea produselor, cât şi optimizarea şi eficientizarea muncii în exploataţie.

Prin implementarea proiectului, dimensiunea economică a exploataţiei apicole a Alinei Toderoni va crește cu 4,18 UDE până în anul trei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE