In perioada 11 septembrie – 13 octombrie 2017, Direcţiile judeţene sanitare veterinare si pentru siguranţa alimentelor, precum si a Municipiului Bucuresti, au controlat modul in care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare referitoare la producerea, colectarea si procesarea laptelui crud si a produselor lactate.

In cadrul acestui control tematic, au fost verificate 635 de ferme, 504 exploataţii non-profesionale, 324 de centre de colectare a laptelui, 130 de unitaţi de procesare a laptelui, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, 404 de unitaţi procesare inregistrate sanitar-veterinar si 45 de depozite independente, care asigura stocarea produselor lactate ce urmeaza a fi distribuite prin programul “Laptele si cornul”.

Ca urmare a neregulilor constatate in timpul controalelor desfasurate, au fost aplicate 101 sancţiuni contravenţionale in valoare de 172.860 de lei. De asemenea, au fost emise 66 de Ordonante de suspendare temporara a activitatii, 27 de Ordonante pentru interzicerea desfasurarii activitatii si au fost acordate 184 avertismente, pentru care au fost stabilite termene de remediere.

Totodata, in urma controalelor efectuate, a fost reţinuta si dirijata catre unitati de neutralizare o cantitate de 744 de kg de produse lactate, impropii pentru consum.

Dintre neregulile constatate mentionam:

– utilizarea laptelui materie prima provenit din exploatatii de animale al caror status de sanatate nu este controlat si atestat de catre medicii veterinari care asigura supravegherea sanitara a acestor exploatatii;

– utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul laptelui crud de la ferme/centre de colectare la unitatile de procesare a laptelui;

– nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igiena si de temperatura a laptelui pe durata transportului;

– nerespectarea cerintelor generale si specifice de igiena referitoare la mulsul, colectarea, racirea si procesarea laptelui crud;

– inexistenta unor programe proprii de control, in vederea determinarii criteriilor pentru laptele crud.

Share on Facebook