Rectificarea bugetară ar putea aduce bani în conturile MADR pentru despăgubirea fermierilor și apicultorilor calamitați

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul va opera a doua rectificare bugetară din acest an săptămâna viitoare, pe lista sectoarelor care ar putea primi bani în plus fiind și agricultura.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara recent că așteaptă rectificarea bugetară, după ce a cerut bani de la Guvern pentru finanțarea unor scheme de ajutor de minimis, prin care să fie compensate pierderile generate de calamități și intemperii fermierilor, anul acesta. Una dintre scheme este cea destinată despăgubirii apicultorilor.

Ieri, premierul Victor Ponta a anunțat că a doua rectificare bugetară din acest an va fi efectuată săptămâna viitoare, fiind vorba de o rectificare pozitivă. Prim-ministrul Victor Ponta a precizat că rectificarea va fi efectuată şi pe baza discuţiilor avute în aceste zile cu experţii Comisiei Europene, la Bruxelles. Premierul a asigurat totodată că toate fondurile aferente plăţii drepturilor de natură salarială sau pentru indemnizaţii sunt acoperite. Pentru restul sectoarelor „vedem ce putem să sprijinim şi ce putem să dăm şi pentru sănătate, şi pentru dezvoltare locală”, a explicat Victor Ponta, fără să includă și agricultura pe listă.

Subvenții în avans

Pe lângă despăgubirile promise de autorități, fermierii vor primi anul acesta avansurile la subvențiile pe suprafață începând cu 16 octombrie. Avansul reprezintă 50% din SAPS. Subvenția se compune din suma primită de la Uniunea Europeană, de 139 de euro, și 21 de euro, care se asigură de la bugetul de stat.

În aproximativ două săptămâni de la această dată, banii, circa 600 de milioane de euro, ar trebui să ajungă în conturile tuturor agricultorilor, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE