România trebuie să își protejeze produsele autentice de artizanat care acum sunt contrafăcute „la greu”, inclusiv ia tradițională vândută în zona Castelului Bran, europarlamentarul Maria Grapini, care propune promovarea unei Directive europene unitare la nivel european.
„Încă de când eram ministru am fost la o întâlnire cu omologul din Franța și am inițiat o directivă prin care să ne protejăm produsele autentice de artizanat, meșteșugărești, care sunt contrafăcute acum la greu, începând, dacă mergeți la Castelul Bran, de la orice produs de artizanat până la ia noastră. Toate sunt contrafăcute”, a subliniat europarlamentarul Maria Grapini în cadrul conferinței „Contrafacerea și concurența neloială, atentate majore la siguranța economiei naționale”, organizată de cotidianul.ro.
Ea a precizat că va propune în Comisia Europeană noi măsuri de apărare comercială iar una dintre ele este o Directivă de etichetare obligatorie. „Acum nu există o directivă unitară de etichetare obligatorie. Poate fiecare țară să introducă (o astfel de regulă—n.r.). De exemplu, dacă România ar vrea să spună că tot ce intră din țări non-europene în materie de îmbrăcăminte, pentru securitatea oamenilor, trebuie să aibă etichetă Eco-Tex, ar putea, ca țară, să pună această condiție. În momentul în care pui o astfel de condiție și celelalte țări membre nu, se creează un dezechilibru dacă în celelalte țări vin mărfuri care asigură, cumva, la puterea de cumpărare a cetățeanului, posibilitatea de a-și procura produsele, cu riscul, însă, de a fi contrafăcute. Poate că nu a fost nici suficient curaj din partea țării noastre să ia o astfel de măsură. Eu însă am spus că este nevoie, pentru a nu fi atâta diferență în piața UE, să fie o directivă unitară. Eu o voi susține și voi merge cu această Directivă de etichetare obligatorie a țării de proveniență, a calității pentru fiecare grupă de produse”, a explicat Maria Grapini.
Un alt element important în procesul de reducere a contrafacerii este, în opinia europarlamentarului român, procedura complicată pentru reclamarea unor astfel de practici. „Voi susține în Comisie simplificarea (procedurilor — n.r.), pentru că dacă eu aș vrea acum să reclam un preț de dumping, procedura este extrem de complicată, iar simplificarea înseamnă reducere de costuri și încurajarea celor care vor să reclame”, a mai spus Maria Grapini.
În acest context, ea a precizat că, atât la nivel european cât și național, consumatorul trebuie încurajat să sesizeze neregulile constatate. „Trebuie să transmitem consumatorului apoi încrederea că poate să facă sesizarea, pentru că dacă face sesizarea și nu se întâmplă nimic există o demobilizare. De aceea s-a făcut o analiză în UE și s-a constatat că sunt rezolvări ale sesizărilor în termene de la 200 de zile la 1.200 de zile în UE”, a subliniat Maria Grapini.