Cod Galben de inundații și ploi, pentru județele Maramureș, Bistrița-Năsăud și Satu Mare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Trei bazine hidrografice sunt vizate, duminică, de o atenționare Cod Galben de inundații, valabilă până la orele 20,00, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție, conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Astfel, pe parcursul zilei de duminică, între orele 10.30 – 20.00, ca urmare a precipitațiilor cu caracter torențial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informațiilor radar și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri rapide de niveluri și debite cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinul Lăpușului (cu probabilitate mai mare pe râurile mici din bazinul mijlociu și inferior al Lăpușului) – județul Maramureș, pe unii afluenți mici ai Someșului din județele Sălaj și Maramureș și pe unele râuri mici din bazinul Someșului Mare (cu probabilitate mai mare pe afluenții de dreapta ai Someșului Mare) – județul Bistrița-Năsăud, informează Agerpres.

Atenționarea a fost deja transmisă către: Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Someș-Tisa.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, specialiștii INHGA vor actualiza actuala prognoză și impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice.

Totodată, meteorologii au emis, duminică, o nouă atenționare Cod Galben de averse și intensificări ale vântului, valabilă în următoarele două ore în județele Maramureș și Satu Mare. Potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), între orele 16,15 și 18,30, local în județul Maramureș (îndeosebi în zona delimitată de localitățile Șeini, Tăuți-Măgheruș, Dumbrăvița, Cupșeni, Tg. Lăpuș, Coroieni, Copalnic-Mănăștur, Valea Chioarului, Ulmeni, Fărcașa), local în partea centrală a județului Satu-Mare, în zona localităților Apa, Orașu Nou, Călinești-Oaș, Tutulung, Micula, Vetiș, Doba, Viile Satu Mare, Homorodu de Mijloc și Pomi, se vor semnala cantități de apă ce vor depăși local 30-35 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului și descărcări electrice.

Datele radar satelitare arată că, până la acest moment, în urma ploilor căzute în zonă, s-au cumulat în ultimele 3 ore cantități de apă de până la 63 l/mp.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE