Prunul din laborator. Cercetatorii romani si americani studiaza in premiera un soi care va fi rezistent la Varsatul prunului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca fondurile destinate cercetarii romanesti se diminueaza de la o zi la alta, specialistii de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura (SCDP) Bistrita au reusit sa atraga fonduri europene si granturi pentru a studia, in premiera, un soi de prun modificat genetic, capabil sa reziste la virusul „Plum-pox” (Varsatul prunului). Pentru acest lucru, cercetatorii din Bistrita colaboreaza cu cei din Statele Unite, acolo unde o clona a prunului clasic, denumita Honey Sweet”, a fost deja patentata si este cultivata de fermieri.

„Primele experimente in Romania au debutat in 1996, atunci cand a fost infiintat primul lot experimental de prun transgenic, in urma colaborarii cu SUA. Au fost efectuate cercetari pana in 2006, cand lotul experimental a fost defrisat, iar acum, incepand din 2013, s-a infiintat un nou lot experimental. Prima faza a cercetarii din Romania a vizat studiul rezistentei soiului Honey Sweet la virusul „Plum-pox”. Niciun pom nu a fost infectat. Rezultate similare au fost inregistrate si in Cehia si Polonia. Incepand cu 2010 acest soi a fost autoritzat pentru cultivare si consum in SUA. In prezent, cercetatorii din Romania si cei din SUA lucreaza la un dosar de notificare care va fi inaintat cel mai probabil anul viitor la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, in vederea evaluarii. Sa speram ca in viitorul nu foarte indepartat vom putea sa beneficiem si noi de acest prun”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, dr. Ing. Ioan Zagrai, secretar stiintific in cadrul SCDP Bistrita.

In urma unei cercetari realizate cu fonduri europene, specialistii de la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Bistrita au descoperit ca virusul „Plum-pox” (Varsatul prunului) este raspandit in aproape toate livezile din Romania.

„Aproape ca nu am gasit livezi de prun in care virusul sa nu fie prezent. Este raspandit peste tot, iar incidenta lui este destul de mare. In medie, 70% din pomi sunt infectati. Din pacate, nu exista o metoda curativa pentru combaterea acestui virus. Sigur, in tarile in care virusul nu este foarte larg raspandit, eliminarea pomilor infectati, taierea lor, poate sa reduca presiunea de infectie, dar asta nu inseamna ca metoda este eficienta. La noi in tara, aplicarea unei astfel de metode ar insemna defrisarea tuturor plantatilor de prun, ceea ce este inacceptabil”, explica dr. Ing. Ioan Zagrai.

Infectarea pomilor cu Varsatul prunului, mai ales a soiurilor sensibile, provoaca o cadere prematura a fructelor, acestea nemaiputand fi consumate.

„Virusul este practic raspandit in toate livezile de prun din Romania, si provoaca pierderi majore de productie, mai ales la soiurile sensibile. Acest virus provoaca o cadere prematura a fructelor, deformarea lor, dezechilibre intre zahar si aciditate, necroze in pulpa, fructele devenind la soiurile sensibile improprii consumului”, mai spune secretarul stiintific al SCDP Bistrita.

Specialistii de la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru pomicultura din Bistrita incearca in prezent sa adapteze noul soi la conditiile pedoclimatice din Romania, cercetarile urmand sa dureze pana in 2019. De anul acesta, inclusiv Ministerul Agriculturii doreste sa finanteze studiul.

„Pana in 2019 avem autorizatia pentru testarea in camp. Am beneficiat pentru testarile anterioare de un proiect finantat de Comisia Europeana. Am continuat cu un grant finantat de SUA. In aceasta toamna vom incepe un nou proiect, finantat pentru prima data de catre Ministerul Agriculturii, care vizeaza prunul transgenic”, a mai precizat dr. Ing. Ioan Zagrai, secretar stiintific in cadrul SCDP Bistrita.

Varsatul prunelor este una din cele mai grave boli ale prunului, precum si ale altor specii de samburoase cultivate la noi (cais si piersic). Virusul „Plum-pox” a fost identificat pentru prima data in Bulgaria, in anul 1918, acesta raspandindu-se ulterior si pe celelalte continente.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE