Chiar daca in evidentele oficiale, statiunile de cercetare din Romania figureaza cu circa 70.000 de hectare, in realitate, acestea mai dispun de aproximativ 30.000 de hectare, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„La mai multe institute de cercetare sunt probleme, deoarece exista datorii istorice. Sunt foarte multe penalitati care s-au acumulat. Am o discutie de trei ani de zile cu cei de acolo. Am vrut sa restructuram tot sectorul de cercetare, sa stergem datoriile. Sa le trecem sub o alta forma de organizare, fireste pastrand Academia de Stiinte Agricole si Silvice ca un for stiintific care sa afirme ceea ce trebuie facut in domeniul cercetarii. Trebuie insa o alta forma de management. La Ministerul de Finante sunt inregistrate 70.000 de hectare. In realitate sunt 30.000 de hectare, disponibile pentru statiuni. Sunt sute de procese pe care le are ASAS-ul pe rol, deoarece foarte multe comisii au dat terenuri de la institute fara sa tina cont ca trebuie si acceptul statiunii de cercetare. Sunt foarte multe probleme. Din acest motiv, procesul de reorganizare nu s-a realizat asa cum ne-am dorit”, a declarat Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii a afirmat de asemenea ca unul dintre cele mai importante obiective ale sale este sa treaca Institutul de Proiectari pentru Imbunatatiri Funciare si Institutul Palas in subordinea MADR.