Asociatia Romana a Carnii a luat act cu surprindere de concluziile evaluarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) care pretinde nici mai mult nici mai putin ca preparatele din carne ar fi cancerigene iar carnea rosie, „probabil”, cancerigena, se arata intr-un comunicat al ARC.

„Ne manifestam indignarea fata de usurinta cu care aceste studii sunt aruncate pe piata, fara niciun discernamant si fara nicio rigoare stiintifica. Referindu-ne la consumatorul roman, vehicularea unor asemenea informatii alarmiste nu face decat sa induca confuzia intr-o piata alimentara care si asa este afectata de concurenta neloiala pe care o fac evazionistii fiscali”, precizeaza Asociatia Romana a Carnii in cadrul comunicatului.

Asociatia mentioneaza ca produsele din carne pot fi nocive pentru sanatate daca sunt de slaba calitate si contin aditivi neautorizati.

„Da, suntem de acord, este nociv pentru sanatate sa consumi preparate din carne de slaba calitate, cu aditivi neautorizati, nerespectand normele de siguranta alimentara, depozitate impropriu, si lista poate continua. Acesta este adevaratul pericol pentru sanatatea romanilor, si Asociatia Romana a Carnii s-a implicat activ pentru a scoate din piata asemenea produse, inclusiv prin sustinerea reducerii TVA la carne si preparate din care, aplicata de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizeaza existenta unui risc intr-un mod lipsit de fundament real nu face decat sa anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii romani dar si populatia l-au asteptat atatia ani”, mentioneaza ARC.

„Facem apel la presa responsabila din Romania, la liderii de opinie de buna-credinta, sa analizeze critic toate aceste evaluari ale OMS si sa aiba in vedere si punctul nostru de vedere. Nu dorim sa ignoram riscurile la adresa sanatatii pe care orice exces alimentar le pot aduce. Dar generalizarile de acest gen nu sunt de dorit, mai ales in cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panica se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat. Este suficient sa amintim ca incepand cu anii `70, era aproape imposibil sa te opui unei generalizari ca bolile cardiovasculare sunt legate direct si fara nicio nuanta de consumul de grasimi saturate din produsele de origine animala. Asa cum credem ca stiti, o asemenea generalizare a fost infirmata partial in urma studiilor date publictitatii in ultimii ani, opinia majoritatii comunitatii stiintifice fiind mult mai nuantata in prezent”, se mai noteaza in comunicat.

Mesajul Asociatiei Romane a Carnii este urmatorul: Sa nu ne jucam cu securitatea alimentara a romanilor prin aruncarea pe piata a unor informatii alarmiste, sa nu punem in pericol industria alimentara a Romaniei care da de lucru zecilor de mii de compatrioti si care, impreuna cu agricultura si zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul Romaniei.
In continuare va prezentam cele mai importante concluzii ale comunicatului de presa emis de catre CLITRAVI, Centrul de Legatura pentru Industria de Procesare a Carnii din UE.

  • Industria de Procesare a Carnii considera inoportun sa se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer. Este un subiect foarte complex care poate sa depinda de combinatia mai multor factori precum varsta, mostenirea genetica, dieta, mediul inconjurator si stilul de viata. Niciun grup specific de alimente care defineste riscurile asociate cu sanatatea nu poate fi luat in consideratie singular, ci dieta ca intreg, impreuna cu alti factori
  • Expertii in sanatate, asociatiile de medici si oficialitatile recomanda consumul fiecarui grup de alimente pentru a avea o dieta sanatoasa, echilibrata si variata. Aceasta include consumul moderat de produse din carne
Share on Facebook