Productia de vin a Romaniei este la jumatatea Germaniei, desi tara noastra are o suprafata viticola dubla

Facebook
Twitter

Chiar daca beneficiaza de o suprafata viticola dubla fata de Germania, Romania obtine in prezent doar jumatate din productia de vin pe care o obtin nemtii, a afirmat recent Ana Rodica Capatina, presedinte al Asociatiei Romane de Promovare a Vinurilor Romanesti.

„In Germania exista 80.000 de producatori de struguri, care prelucreaza recolta de pe 102.000 hectare si care produc impreuna anual circa 9,25 milioane de hectolitri de vin. De asemenea, productia medie in Germania este de 90-100 de hectolitri de vin. Pentru export, Germania vinde circa 3,9 milioane de hectolitri, in tari precum SUA, Olanda si Marea Britanie. Daca facem o paralela cu Romania vom descoperi ca noi avem circa 200 de crame si producatori individuali care lucreaza pe o suprafata totala de 182.000 de hectare. La noi se produc 4,4 milioane de hectolitri de vin, intr-un an si se exporta doar 0,1 milioane de hectolitri de vin. Astfel, de pe o suprafata dubla, noi obtinem doar jumatate din productia unei tari ca Germania. Este evident ca productia medie la hectar este foarte mica la noi, mare parte din cauza viilor foarte tinere si a viilor care au ramas din pacate neperformante”, a declarat Ana Rodica Capatina, presedinte al Asociatiei Romane de Promovare a Vinurilor Romanesti, in cadrul conferintei „Romanian Agribusiness in 2016”, organizata de Business Mark.

De asemenea, Ana Rodica Capatina a subliniat faptul ca Romania importa aproape de trei ori mai mult vin decat exporta.

„La nivelul anului 2014, importurile au totalizat 33 de milioane de litri de vin, iar exporturile 10 milioane. E o balanta clara in favoarea importurilor, de unde putem trage anumite concluzii. Pretul mediu la import este unul mic, de 1,05 euro pe litru. E un pret care arata ca majoritatea cantitatii de vin importata este de vin vrac si nu la sticla. In ultimii 7 ani observam aceasta tendinta, si anume ca importurile sunt mai mari decat exporturile. O cauza pentru acest lucru il reprezinta si scaderea productiei de vin din Romania. Principalele destinatii de export pentru vinurile noastre sunt Anglia (2,7 milioane de litri). Este o valoare foarte mica, aproape cat productia unei crame medii. Importurile vin in mare parte din Republica Moldova (5 milioane de litri), Macedonia, Spania”, a mai spus presedinte al Asociatiei Romane de Promovare a Vinurilor Romanesti.

Asociatia pentru Promovarea Vinului (APV) este o asociatie interregionala, care reuneste producatorii de vin din Romania. Cramele din APV au reusit sa creeze un impact puternic pe piata nationala de vinuri si provin din cele mai importante zone viticole din tara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE