Romania, la coada clasamentului european privind suprafata medie a unei gospodarii agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania se afla pe ultimele pozitii in Uniunea Europeana in ceea ce priveste suprafata medie a unei gospodarii agricole. In ultimii ani, aceasta a fost de 3,6 hectare la noi, o suprafata medie agricola mai mica decat atat regasindu-se doar in Malta (1,2 hectare) și Cipru (3,1 hectare), potrivit datelor Eurostat.

La polul opus, gospodariile agricole cu cele mai mari suprafete de teren se gasesc in Cehia, unde suprafata medie a unei gospodarii agricole era in 2013 de 133 de hectare, Marea Britanie – 93,6 hectare, Slovacia – 80,7 hectare, Danemarca – 67,5 hectare, Luxemburg – 63 de hectare, Franta – 58,7 hectare și Germania – 58,6 hectare, potrivit Agerpres.

Mai mult decat atat, Romania se mentine in continuare o tara agricola, in comparatie cu alte state europene. Datele Eurostat arata ca peste o treime din gospodariile agricole din Uniunea Europeana erau in 2013 in Romania, tara noastra numarand 3,7 milioane gospodarii agricole, respectiv 33,5% din numarul total din UE.

In acest top, de departe se situeaza Polonia, cu 1,4 milioane gospodarii sau 13,2% din totalul UE, Italia (un milion de gospodarii sau 9,3%) și Spania (aproape un milion sau 8,9% din numarul total).

Eurostat mentioneaza ca in Romania, numarul gospodariilor agricole a scazut cu 19,1% intre 2003 și 2013, in timp ce suprafata medie a unei gospodarii agricole a crescut ușor de la 3,1, pana la 3,6 hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE