septembrie 30, 2022

Asociatiile profesionale viticole: „Sectorul avea nevoie de o lege a viei si vinului imbunatatita”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Noua lege a viei si vinului, aprobata recent de Parlament si care prevede sanctiuni mai aspre pentru falsificatorii de produse viticole, este apreciata de asociatiile profesionale din domeniu. Cei care falsifica vinurile risca inchisoarea, precum si suspendarea activitatii pe o perioada de trei ani.

„Sectorul avea nevoie de o lege a viei si vinului imbunatatita, avand in vedere ca sunt noi regulamente comunitare. Am incercat sa avem un articol in lege cat mai clar prin care sa se interzica de exemplu folosirea substantelor aromatizante. Acestea nu au ce cauta in producerea vinului”, a declarat Emil Florian Dumitru, directorul executiv al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicola (ONIV), pentru StiriAgricole.ro.

De asemenea, acesta considera ca inasprirea sanctiunilor pentru cei care falsifica vinurile este un lucru bun, care ar putea elimina competitia neloiala din acest sector.

„S-au inasprit un pic sanctiunile in noua lege. Mai mult decat atat, datorita accizei 0 pentru vin, exista o serie de pseudo-producatori, sa le spunem, care eticheteaza anumite produse ca vin. Acestia, pe langa fapta infractionala, vor fi obligati de Fisc la plata accizei corespunzatoare grupei de produse la care se incadra de fapt acea marfa. Speram sa se curete aceasta competitie neloiala”, mai afirma Emil Florian Dumitru.

Noua lege a viei si vinului adoptata de curand in Parlament interzice folosirea substantelor aromatizate, a indulcitorilor sintetici si a colorantilor la obtinerea vinurilor, singura exceptie permisa fiind aromatizarea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar.

De asemenea, cei care falsifica vinurile si le expun la vanzare risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenda penala, conform noii legi. Totodata, acestia risca suspendarea autorizatiei de antrepozit fiscal pe o perioada de trei ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE