Proprietarii de păduri cer subvenții pentru păduri prin PNDR 2014-2020

Facebook
Twitter

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva şi mai multe asociaţii de profil şi de mediu reclamă subfinanţarea sectorului forestier prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 și solicită acordarea de subvenții, pe modelul celor alocate pe suprafață.

Într-o scrisoare deschisă, adresată primului ministru Victor Ponta, Nostra Silva atrage atenţia asupra subfinanţării sectorului forestier şi inexistenţa subvenţiilor pentru păduri. Proprietarii de păduri și pășuni arată că, în vreme ce în PNDR 2014-2020 prevede plata subvențiilor pe suprafață, fondurile alocate pădurilor sunt foarte mici. Nostra Silva apreciază că un raport echitabil în alocarea financiară între cele două sectoare ar trebui să fie de 1 la 6, faţă de 1 la 76,  cât este în prezent.

România are circa 6,4 milioane hectare de fond forestier, din care 51% se află în proprietate privată sau public-privată, şi circa 14 milioane hectare de terenuri agricole, raportul dintre cele două categorii de teren fiind de 1 la 2,1. În același timp, există patru milioane de proprietari de terenuri agricole şi 830.000 de proprietari de pădure. Valoarea în PIB a sectorului forestier este de 2%, iar cea a agriculturii de 12%, raportul fiind de 1 la şase, se arată în documentul citat.

„Conform datelor de care dispunem, fondurile ce urmează a fi alocate pentru păduri se cifrează la suma de 220 milioane de euro, pentru întreaga perioadă 2014 – 2020. Raportul este de 1 la 76. Suntem de părere că un raport echitabil în alocarea financiară între cele două sectoare ar trebui să fie de 1 la 6, în cel mai nefavorabil caz pentru pădure. Această alocare financiară ar furniza circa 2,5 – 3 miliarde euro pentru sectorul forestier pentru întreg exerciţiul financiar viitor al PNDR, fonduri absolut necesare pentru integritatea şi dezvoltarea folosinţei forestiere a terenurilor”, se arată în scrisoarea remisă de Federaţia Nostra Silva.

Federaţia subliniază că efectele subfinanţării şi lipsa accesibilităţii la masa lemnoasă în peste 30% din fondul forestier privează PIB-ul de un miliard de euro pe an. Fără o finanțare adecvată a sectorului, care este însă supraimpozitat, nu vor putea fi limitate nici tăierile ilegale, susțin membrii Nostra Silva.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE