Producție cereale 2014. Rusia aproape de a înregistra o producție record de cereale pentru anul 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Producție cereale 2014. Rusia este pe cale de a înregistra o producție record de cereale  pentru  anul 2014, una dintre cele mai mari recolte din ultimii șase ani, valorile depășind  100 de milioane de tone de cereale, dintre care 56 de milioane de tone de grâu, conform declarațiilor făcute de ministrul Agriculturii, Nikolai Fiodorov. 

Rusia va avea un surplus de cereale, destinat exportului pentru anul 2014/2015, cuprins între 27 și 30 milioane de tone de cereale, valoare care reprezintă aproximativ 70 % din valoarea producției de cereale din 2014, în cazul în care recolta depășește 100 de milioane de tone de grâu, a declarat într-un interviu pentru Reuters, în cadrul lucrărilor Summit-ului Investițiilor din Rusia, ministrul Agriculturii, Nikolai Fiodorov.

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, este pe cale să înregistreze a doua cea mai mare recoltă din istoria sa post-sovietică, până la acest moment, de la începutul anului, Rusia realizând exporturi de 9,9 milioane de tone de cereale.

La sfârșitul lunii august, Ministerul Agriculturii, într-o scrisoare adresată prim-ministrului rus Dmitri Medvedev a subliniat că restricțiile la export ar putea fi o opțiune în situația în care exporturile au depășit 26.900.000 de tone de cereale dintr-o recoltă estimată în jurul valorii de 100 de milioane de tone pentru anul 2014.  

Cu toate acestea, oficialii din Ministerul Agriculturii, au declarat că guvernul nu ia în considerare interdicții la export și a analizat doar o listă de opțiuni legate de monitorizarea situației de pe piața cerealelor, fără a formula propuneri.

Ministrul Agriculturii, Nikolai Fiodorov, a catalogat drept inacceptabilă măsura privind interzicerea exportului de cereale, ca o măsură în vederea reglementării pieței ca urmare a valorilor record înregistrate la producția de cereale din 2014.

Totodată, ministrul Agriculturii, Nikolai Fiodorov a adăugat că Rusia, care se întoarce spre est, după impunerea sancțiunilor de către Occident, după acțiunile Moscovei în Ucraina, a luat  în considerare două proiecte comune cu China, după cum urmează: primul privește construirea unui terminal de cereale de cale ferată iar al doilea construirea unui complex agroindustrial.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE