Dacian Cioloş participă la lucrările summit-ului climatic la Adunarea Generală a ONU. Declarația Președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

Facebook
Twitter

Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, se află marţi la New York, pentru a participa la lucrările Summit-ului climatic la Adunarea Generală a ONU.

Aflux de comisari europeni la Adunarea Generală a ONU

La lucrările summit-ului climatic la Adunarea Generală a ONU participă și înaltul reprezentant pentru politică de securitate, Catherine Ashton, dar şi comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Gheorghieva şi comisarul pentru Extindere, Štefan Füle.

Totodată, la Adunarea Generală a ONU va participa şi comisarul european pentru Dezvoltare, Andris Piebalgs. Pentru această perioadă, Andris Piebalgs, are un program extrem de încărcat, urmând să participe la mai multe forumuri, dar şi la semnarea a cinci declaraţii comune între Comisia Europeană, statele membre şi cinci ţări africane.

Principalele aspecte rezultate din discursul președintelui Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso la summit-ul climatic la Adunarea Generală a ONU

 • Schimbările climatice reprezintă una dintre amenințările definitorii ale timpurilor noastre, reprezentând o provocare pentru generațiile actuale și cele viitoare;
 • Schimbările climatice afectează societățile și economiile, subminează dezvoltarea și distruge bunul nostru global;
 • În același timp, schimbările climatice reprezintă, de asemenea, o oportunitate de a reinventa economiile noastre, o șansă de a reinventa economiile noastre într-un mod mai flexibil, mai ecologic și mai eficient;
 • Comunitatea internațională poate înțelege această ocazie și poate apăra planeta noastră doar în cazul în care vom arăta curaj, viziune și determinare.

Uniunea Europeană a fost și rămâne în fruntea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.

 • În 2005, am creat prima, și cea mai mare, piață de carbon din lume, prin sistemul de comercializare a emisiilor la nivelul UE.
 • În 2008, ne-am stabilit obiectivele cele mai ambițioase privind reducerea emisiilor interne, energia din surse regenerabile și economiile de energie în conformitate cu cadrul stabilit pentru 2020.
 • Această ambiție este amortizarea. UE este pe cale de a atinge obiectivele. În același timp, am asistat la creșterea economică. Începând cu anul 1990, emisiile de gaze cu efect de seră din Europa au scăzut cu 19%, în timp ce PIB-ul nostru a crescut cu 45%. Așa că am dovedit faptul că protejarea climei și economia puternică poate – și trebuie – să meargă mână în mână.
 • Dar, ambiția noastră nu se oprește aici. Așteptăm cu nerăbdare să finalizăm noul acord global privind clima, acord care va fi discutat la Paris, anul viitor. Acest lucru trebuie să implice toate părțile într-un cadru global privind reducerea emisiilor – reflectând știința, dar și realitățile politice și economice de astăzi.
 • Comisia Europeană a propus un obiectiv ambițios de reducere cu 40% a emisiilor interne până în 2030, comparativ cu nivelul înregistrat în 1990, plus o țintă în ceea ce privește sursele regenerabile de energie de cel puțin 27% și 30% pentru economia de energie.
 • Am încredere că liderii UE vor adopta acest acord la summitul din octombrie. Aceste obiective sunt pietre de hotar pe drumul spre obiectivul nostru mai larg de reducere a emisiilor cu 80% – 95% până în 2050.
 • În conformitate cu ambiția noastră, suntem, de asemenea, „integrați” în lupta împotriva schimbărilor climatice prin toate politicile noastre. Scopul nostru convenit este de a aloca 20% din bugetul total al UE 2014-2020 pentru combaterea schimbărilor climatice. Acest lucru va duce la 180 de miliarde de € cheltuiți în interiorul și în afara UE până în 2020.
 • Sprijinul acordat pentru cele mai vulnerabile părți ale comunității globale este esențial.
 • De aceea, astăzi, eu pot anunța în mod expres că, în următorii șapte ani, Uniunea Europeană își propune să aloce mai mult de 3 miliarde de € în granturi pentru a sprijini energia durabilă în țările în curs de dezvoltare.
 • Acest lucru, va duce la alocări de 15 și 30 de miliarde € în împrumuturi și investiții de capital, pentru a completa lacunele în infrastructura energetică a întreprinderilor, a școlilor, caselor și spitalelor într-o manieră durabilă.
 • În total, UE va oferi 14 miliarde € pentru finanțări publice pentru parteneri din afara UE, în următorii șapte ani. Acestea vor fi proiecte cu finantare nerambursabilă. În același timp, 2 miliarde € din aceste granturi climatice vor fi completate cu alte surse de finanțare, care beneficiază de până la 50 de miliarde € din totalul investițiilor private până în 2020.

În încheierea discursului, Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a făcut apel la Secretarul General să continue angajarea liderilor pentru atingerea obiectivelor propuse privind reducerea emisiilor.

 • Combaterea schimbărilor climatice nu este responsabilitatea exclusivă a guvernelor. Acesta vor reuși doar în cadrul unei coaliții, ce reunește  toate părțile interesate, oamenii de afaceri, instituțiile financiare, precum și societatea civilă.
 • Este esențial să se ridice nivelul de ambiție în ceea ce privește reducerea emisiilor până în 2020, și să facem progrese semnificative în cadrul viitoarei conferinței climatice de la Lima.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE