septembrie 23, 2021

„Vinul Moldovei. O Legendă Vie” – Ziua națională a vinului din Republica Moldova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În premieră pentru Republica Moldova, cea de-a 13-a ediţie a zilei naționale a vinului va fi prezentată sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”. Evenimentul care se va desfășura în zilele de 4 şi 5 octombrie, la Chișinău, va celebra, alături de oaspeții din țară și de peste hotare, produsul național, Vinul Moldovei.

„Acest an, deși a fost marcat de embargoul impus de Federația Rusă, a fost anul care a pus bazele unui nou început pentru sectorul vitivinicol. Suntem mândri de faptul că vinificatorii moldoveni s-au reunit în jurul unui obiectiv comun, cel de diversificare a piețelor, în jurul unei idei comune, de a produce vin de calitate, și în jurul unei imagini comune – brandul național vitivinicol – „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”. Acest simbol va însoți vinurile de calitate și va fi descoperit de tot mai mulți consumatori din întreaga lume. De aceea, ne-am propus ca ziua națională a vinului să se regăsească în cadrul acestui program național, devenind promotor al vinurilor de calitate, susținut de cultură, tradiții și legenda care ne unește în jurul Vinului Moldovei”, a declarat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Dumitru Munteanu.

„În acest an așteptăm mai mulți oaspeți din străinătate și considerăm că ziua națională a vinului va deveni un eveniment tot mai frecventat de turiștii externi. Noul brand național ne ajută să fortificăm și să promovăm imaginea vinului Moldovei, care are o cultură și o legendă demne de a fi cunoscute în toată lumea”, a adăugat vicedirectorul proiectului USAID CEED II, Diana Lazăr.

Sărbătoarea va fi inaugurată de legendele vii ale muzicii populare și cele contemporane, iar pentru o perioadă de două zile centru capitalei va deveni o scenă pe care se vor organiza showuri tematice şi concerte.

„Prin toate acțiunile planificate ne dorim să cultivăm consumul conștient și moderat de vin, să promovăm vinurile moldovenești de calitate şi tradițiile milenare de vinificație ale poporului nostru, să descoperim şi să savurăm din plin legenda vinului. Ne propunem să avem un eveniment bine organizat, iar la dispoziția vizitatorilor vor fi puse hărţi dedicate, ghiduri ale evenimentelor, corturi special amenajate pentru solicitări de informaţii, spaţii speciale pentru alimentație, activităţi interactive cultural-cognitive”, a subliniat, la rândul său vicedirectorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Vitalie Pănuță.

La Ziua naţională a vinului 2014 vom descoperi legenda vinului, prezentată în showuri tematice şi concerte. În deschiderea sărbătorii organizatorii și-au propus să aducă în scenă legende vii ale muzicii populare, iar showul de seară va fi animat de legendele muzicii contemporane: Zdob şi Zdub, Alex Calancea Band, Nelly Ciobanu, Natalia Barbu şi mulţi alții. Vom învăţa împreună să savurăm aromele vinului, vom afla legenda gustului preferat, vom cunoaşte legendele descoperite de bloggeri, dar şi pe cele prezente în arta populară.

Evenimentul este organizat cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vin, cu susţinerea proiectului USAID CEED II. Scopul de bază al acestui eveniment este diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Wine of Moldova. A legend alive”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE