Pro Agro: fermierii au numai de pierdut, comerciantii numai de castigat

Facebook
Twitter

PRO AGRO isi manifesta ingrijorarea referitor la modul in care preturile la cereale scad continuu in bazinul Marii Negre, fara sa existe vreo justificare, cu implicatii majore asupra preturilor pentru recolta noua din Romania 2017.

In aceasta situatie si tinand cont de estimarile privind o calitate buna si foarte buna a noii recolte de cereale, PRO AGRO sustine ferm, pentru toti fermierii, aplicarea unei strategii de pret bazata in mod agresiv pe calitatea produselor furnizate.

Profitand si de faptul ca fermierii au sustinut introducerea continutului de proteina in noul plan de gradare la grau, PRO AGRO recomanda cu insistenta ofertarea pretului pentru graul livrat de fermieri in functie de gradul alocat, in principal in functie de continutul de proteina.
Este, in sfarsit, momentul in care preturile ofertate si oferite pe piata sa fie diferentiate in functie de calitatea produselor, iar contractele propuse fermierilor sa cuprinda nu doar clauze de scadere de pret, calculate fata de parametrii standard de calitate solicitati, ci si, FOARTE IMPORTANT, BONUS-URI DE PRET atunci cand calitatea este superioara fata de parametrii respectivi.

Motivatia ca unii parteneri externi (importatori) nu platesc bonus de calitate (ex. Egipt) nu se sustine pentru ca intotdeauna, UN COMERCIANT PROFESIONIST CUNOASTE TEHNICILE DE AMESTEC (BLENDING) AL UNUI GRAU DE CALITATE SUPERIOARA CU CEL DE CALITATATE INFERIOARA (care il cumpara la preturi scazute), astfel incat sa obtina o calitate conforma cu cerintele de export.

In contractele pe care comerciantii le impun fermierilor sunt introduse numai clauze penalizatoare fara a exista si bonusari atunci cand marfa comercializata are calitati net superioare fata de stas.

In sensul celor mentionate, PRO AGRO solicita ferm organizatiilor interprofesionale recunoscute, adoptarea Acordurilor interprofesionale pe filierele de produs, care sa includa, in mod expres, in contractele-cadru asociate, conditiile de comercializare, care sa impuna in mod obligatoriu preturi in functie de calitatea produselor livrate si instrumentarea acestora in regim de urgenta prin acte normative emise de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Aceste acorduri urmand a fi legiferate, cu conditia obligatorie, conforma cu prevederile existente in legislatia Uniunii Europene, de opozabilitate fata de toti operatorii care sunt sau care nu sunt membri OIPA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE