Ferma viitorului: cinci investitii care iti vor diminua costurile de productie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu o concurenta tot mai acerba pe piata agricola, fermierii se vad nevoiti sa fie atenti la fiecare aspect al afacerii lor, incercand pe cat posibil o diminuare si o eficientizare pana la urma a costurilor de productie, fara a afecta calitatea produselor finale.

Orice activitate agricola, indifirent ca vorbim de fermele din sectorul vegetal sau zootehnic, poate avea costuri de productie mai mici, daca se realizeaza unele investitii inteligente.

1. Materialul saditor de calitate

Una dintre cele mai importante investitii care are ca efect inclusiv o eficientizare a costurilor este folosirea unui material saditor de calitate, atat pentru pomicultura, cat si pentru cultura mare.

Un material saditor slab calitativ ne va forta sa crestem densitatea culturii pentru a ajunge la o productie echivalenta. Prin urmare, obiectivul final al producatorului ar trebui sa fie producerea de cat mai multe fructe/cereale pe o planta/hectar.

Mai mult decat atat, o eficientizare a costurilor se va face si prin stabilirea unor densitati specifice pentru fiecare sola. Acest lucru e important deoarece pamantul, mai ales daca vorbim de suprafete mari, are un potential productiv diferit.

2. Sistem de irigatii

O alta investitie care va va ajuta sa economisiti bani pe termen lung este si sistemul de irigatii. Chiar daca initial achizitionarea unui astfel de sistem poate sa fi se para o investitie prea mare, productia dumneavoastra, atat cantitativa cat mai ales calitativ, este direct influentata de apa, mai ales daca va desfasurati activitatea in sectorul pomicol.

Cele mai importante elemente pentru construirea unui sistem de irigare sunt: aspersoare, duze, tevile pentru irigat, electrovana, conectorii, motopompa sau electropompa si forarea unui put.

De asemenea, fermierii pot opta si pentru un programator pentru circuitele de irigatii, care ii va ajuta sa automatizeze tot procesul de irigat. Programatorul ne ajuta sa eficientizam consumul de apa si energie, prin functiile de reducere a consumului. Prin intermediul acestuia evitam risipa de energie si de apa, si costurile aferente acestora, fara ca plantele sa fie afectate in vreun fel. Pretul unui astfel de programator, il puteti consulta aici in categoria de sisteme de irigatii.

3. Sistem de ghidare prin satelit al combinelor

Pentru cultura mare, un factor important de diminuare a costurilor de productie este consumul de combustibil. Mai putine treceri cu un utilaj inseamna un consum de carburant mai mic, prin urmare costuri mai reduse. In acest sens, din ce in ce mai multi fermieri aleg sa-sa doteze utilajele cu sisteme inteligente de ghidaj, cu ajutorul carora efectuarea lucrarilor este realizata in cel mai economic mod.

Avantajele sistemelor de ghidare sunt: posibilitatea lucrului pe timp de noapte sau ceata, controlul traficului pentru mai putine treceri, conservarea apei, usurarea muncii operatorului, cresterea productivitatii, calitatii si preciziei lucrarilor, reducerea consumului de combustibil si de inputuri.

4. Eficientizarea consumului de energie electrica

Un alt aspect demn de luat in seama atunci cand ne propunem sa diminuam costurile de productie este si cel legat de eficienta energetica. Un pas major pe care un fermier il poate face in acest sens este sa foloseasca panouri solare, mai ales ca tara noastra se bucura de un nivel excelent al radiatiei solare, astfel ca sistemele fotovoltaice instalate pe acoperisurile locuintelor, spatiilor comerciale si halelor industriale din Romania pot functiona la performante maxime.

Un pas mai mic insa, dar tot la fel de benefic si important in eficientizarea costurilor, este folosirea unor becuri led in ferma pe care o administrati.

Iti poti da seama usor ca sunt cu adevarat becuri economice dat fiind consumul foarte mic de cativa wati pentru o putere de iluminare echivalenta a unui bec clasic de cinci, sase ori mai mare. Consuma mai putin, se ard mai greu si au o durata mare de viata de zeci de mii de ore de functionare si emisii reduse de CO2.

5. Folosirea dronelor agricole

Folosite initial in domeniul militar, dronele au inceput sa fie utilizate tot mai mult in scopuri comerciale, dar si civile. Mai nou, aceste dispozitive pot avea o aplicabilitatea foarte mare si in agricultura, acolo unde pot oferi fermierilor, in special celor cu suprafete mari, informatii detaliate cu privire la starea culturilor, ajutandu-i astfel la eficientizarea costurilor de productie.

Echipate cu mai multi senzori speciali, dronele agricole pot inregistra date cu privire la nivelul de umiditate a solului, sanatatea plantelor, necesitatea de a aplica fertilizanti, toate aceste lucruri ajutand fermierul sa aiba costuri de productie mult mai reduse.

Dronele faciliteaza producerea de harti de inalta rezolutie prin teledetectie, detectare atmosferica si alte aplicabilitati precum analize geografice, geomorfologice, arheologice, topografice si altele. Mai mult decat atat, cu ajutor spectroscopiei, dronele pot asigura monitorizarea evolutiei culturilor inca din faza incipienta a procesului de crestere, diagnosticarea si tratarea diferitelor boli ce pot afecta culturile, analiza incoltirii semintelor, raspandirea algelor in depozitele acvifere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE