Prioritățile agriculturii românești, evidențiate de investitorii italieni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Camera de Comerţ Italiană pentru România a organizat ieri, 5 decembrie, conferinţa “Viitorul agriculturii româneşti – între instrumente comunitare şi financiare. Focus pe investiţiile necesare” la care au luat parte peste 200 de participanţi.

În deschiderea conferinţei Dante Stein, consilier special al premierului Victor Ponta, a ilustrat importanţa “Coaliţiei pentru Dezvoltarea României” în coordonarea dintre sectorul privat şi Guvern cu scopul unei dialogări reciproce. Stein a evidenţiat, de asemenea, aportul concret şi constructiv al CCIpR în cadrul Task Force-ului Agricultură din cadrul Coaliţiei, inclusiv prin alcătuirea unui grup de lucru dedicat băncilor.

E.S. Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la Bucureşti, a afirmat faptul că agricultura este un sector cheie pentru dezvoltarea României. Italia, mulţumită companiilor active în sectorul cerealier, al creşterii animalelor, al produselor lactate şi în cel vinicol, contribuie în mod semnificativ la promovarea filierei agricole româneşti, însă există în continuare loc pentru investiţii în sistemul de irigaţii şi în industria conservării.

Preşedinte CCIpR, Roberto Scagnoli, a subliniat rolul CCIpR de portavoce a companiilor italiene din România în cadrul Coaliţiei, în timp ce secretarul general al CCIpR, Adrian DIMACHE, a reiterat importanţa know-how-ului şi experienţa investitorilor italieni în sectorul agricol românesc.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a exprimat necesitatea orientării către dezvoltarea sectorului de producţie mai degrabă decât către de cel al prelucrării şi direcţionarea investiţiilor în acest sens. Rolul statului, a continuat Constantin, nu poate să se rezume doar la subvenţionarea companiilor agricole şi acesta este motivul pentru care s-a propus constituirea Fondului Mutual la care ar fi indicat ca agricultorii să adere pentru a putea avea parte de beneficii în caz de evenimente neacoperite de asigurări (calamităţi naturale şi boli). Constantin şi-a încheiat intervenţia subliniind că, în ciuda creşterii productivităţii medii din România, aceasta este încă insuficientă din cauza sistemului obsolet ce trebuie modernizat prin ulterioare investiţii care să aibă în vedere şi impactul de mediu.

Raluca Daminescu, din cadrul Agenţiei de Plaţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a amintit că noul program de subvenţionare 2014 – 2020 prevede fonduri mai mari faţă de anii anteriori, în valoare de 10 miliarde de euro, subliniind faptul că o atenţie specială va fi acordată facilităţilor pentru tinerii fermieri.

Piero Francisci, liderul Iragri, a evidenţiat modul în care agricultura românească suferă în special de o lipsă a dezvoltării industriei, având nevoie de o mai mare mecanizare a sectorului astfel încât să asigure accesul la investiţiile în zonele rurale ale României. Francisci a insistat asupra creării unei industrii agro-alimentare printr-un cadru legislativ şi fiscal mai simplificat mai degrabă decât a unui sector de subzistenţă.

lleana Bratu, reprezentantul Fondululi de Garantare a Creditului Rural, a explicat modalitatea de funcţionare a Fondului de Garantare la care pot avea acces agricultorii atât persoane fizice cât şi societăţi comerciale. Fondul permite acoperirea a 80% din garanţia aferentă creditului.

Camera de Comerţ Italiană pentru România va continua să se prezinte sub forma unui centru informativ pentru sectoare cheie pentru investitorii italieni din România şi va organiza în 2014 evenimente dedicate nu doar agriculturii, ci şi mediului, industriei şi energiei.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE