Arhiepiscopia Sucevei cere retrocedarea a 166.000 de hectare de pădure, iar prin administrarea acesteia ar putea fi ușurată sarcina enoriașilor de a ajuta biserica, a declarat, pentru AGERPRES, preotul Viorel Ilișoi, vicepreședinte al Federației Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România – Nostra Silva.
„Practic, dacă ar fi fondul bisericesc, o parte din greutate, din donațiile care se fac de către credincioși, ar fi preluată din sursele din acest fond. La momentul actual avem 15.000 de hectare de pădure în județul Suceava și tăiem numai după amenajamente, deci după cum este rânduiala din punct de vedere silvic și folosim banii în restaurația bisericilor, în amenajarea lor, în activități sociale, filantropice, ajutăm persoane cu handicap și tot ceea ce are nevoie biserica”, a spus Viorel Ilișoi, vicepreședinte al Federației Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România – Nostra Silva.
Preotul Ilișoi a arătat că a venit la forumul „Pădurea Noastră” pentru că una din problemele importante pentru Biserică este recuperarea pădurilor ce au aparținut bisericii.
„Am venit să ascult problemele care se dezbat aici. Pentru noi, problema cea mai mare este retrocedarea fondului bisericesc, care este un act de dreptate, numai că nu există voință politică. 166.000 de hectare este suprafața care trebuie retrocedată în Suceava. Biserica are nevoie de această suprafață pentru conservarea și restaurarea monumentelor istorice din Bucovina. Este un act de dreptate, dar nu este voință politică. Dacă îmi aduc aminte, Eminescu spunea că acela care nu are cultul trecutului, nu are dragoste de neam și de țară. Politicienii de astăzi, dacă ar avea dragoste de neam și de țară, ar rezolva și această problemă”, a explicat preotul Ilișoi.
Acesta a subliniat că numai pentru o singură mănăstire care trebuie restaurată, este nevoie de câteva milioane de euro. Retrocedarea celor aproximativ 167.000 de hectare de păduri din județul Suceava se află în instanță de mai bine de 10 ani, litigiul fiind între Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) și Regia Națională a Pădurilor (RNP) — Romsilva, administratorul pădurilor de stat.
Sursa: Agerpres