ASR: Tinerii somelieri italieni vor studia vinuri din soiuri tradiționale românești

Facebook
Twitter

Marinela Vasilica Ardelean, cel mai bun somelier al României în anul 2014, sprijinită de Asociația Somelierilor din România (ASR), a lansat un proiect de promovare a vinurilor românești în Italia, iar vinurile noastre vor fi vedetele Merano Wine Festival și vor fi studiate în școlile italiene care pregătesc somelieri.

În acest context, Marinela Vasilica Ardelean a scris o carte de prezentare a 50 de vinuri românești reprezentative în asociere cu 50 preparate culinare italiene, lansarea urmând să aibă loc în curând.  Somelierul Marinela Vasilica Ardelean are 31 de ani și este din Baia Mare, dar este stabilită de peste 15 ani în Italia. Este membru ASR din 2010 și a devenit și membru al Federației Italiane a Somelierilor. Câștigătoare a Trofeului Someleriei 2014, Marinela deține titlul de MBA în vinuri, obținut în Italia și este specialist în spumante.

Vinuri românești pentru români și italieni

În Italia sunt înregistrati oficial peste un milion de români, iar cultura enologică și gastronomică este la cote ridicate în această țară. Acestea ar fi două motive pentru care promovarea vinurilor moderne românești, mai ales din soiuri tradiționale, reprezintă o oportunitate. Chiar dacă Italia este unul dintre primii producători mondiali de vin, în mod sigur exista curiozitatea pieței italiene pentru nou, arată reprezentanții Asociației Somelierilor din România. Aceștia consideră că vinurile românești din soi tradițional pot fi o optiune interesantă.

Primul pas al campaniei de promovare a fost făcut în 26 iunie 2014, la Hilton Cavalieri din Roma, unde a avut loc prezentarea celor 50 de vinuri abordate în carte, în fața unui public specializat, format din aproximativ 250 persoane, printre care editori, jurnaliști, reprezentanți de evenimente sau școli de vin sau somelerie. Au participat, de asemenea, 14 reprezentanți ai producătorilor celor 50 de vinuri românești prezentate.

Selecția celor 50 vinuri a demarat în ultimul trimestru al anului 2013 și s-a făcut cu participarea ASR. Achiziția vinurilor s-a făcut în cea mai mare parte de la raft, fiind analizate aproape toate vinurile românești disponibile pe segmentul premium. Ca și particularitate, au fost foarte apreciate vinurile din soiuri autohtone românești.

Vinurile românești, din ce în ce mai cunoscute

În urma acestei acțiuni, școlile italiene de somelerie și servicii hoteliere vor introduce vinurile românești în programele de studiu, iar Merano Wine Festival (MWF) a adoptat ca și temă a ediției din acest an „România și vinurile românești”. MWF este una dintre cele mai prestigioase manifestări expoziționale de vin din Italia.

Cea mai importantă revista de profil din Italia, BIBENDA, va aloca 20 pagini vinurilor românești. Revista se editează pentru mai multe țări, numai pentru China fiind pregătite 100.000 de exemplare.

După includerea României în Manualul Internațional al Somelierilor, aceasta este a doua promovare a vinurilor românești susținută de ASR, prin adăugarea lor în programele de studiu ale școlilor italiene de profil. Aceste programe de pregătire stau la baza sistemelor de formare a somelierilor din multe țări.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE