AFIR

„Prima fermă” scapă de taxe, începând de mâine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe 11 iulie va intra în vigoare noua lege privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți, astfel că orice întreprinzător va beneficia de facilități fiscale la deschiderea primei firme.

Una dintre principalele facilități de care vor beneficia cei care deschid micorîntreprindere cu profil agricol este că operațiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerțuluisunt gratuite. În plus, debutanții în afaceri vor primi consiliere, instruire și sprijin din partea OTIMMC în raza de competență a căruia au sediul social.

Mai mult decât atât, cei care vor să deschidă o afacere în sectorul agricol vor putea primi o alocație financiară nerambursabilă reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care fac dovada surselor de cofinanțare. Finanțarea nerambursabilă se acordă în lei, în limita plafonului aprobat în bugetul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism. Fondurile alocate programului guvernamental dedicat tinerilor antreprenori (SRL-D) pentru anul 2014, în valoare de 21.000.000 de lei, au fost deja epuizate, pe lista aprobată fiind deja înscrise peste 1.200 de planuri de afaceri.

Pe lista facilităților de care vor beneficia debutanții în afaceri se numără și faptul că Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) acordă garanții pentru creditele contractate de „SRL-D” în vederea implementării planurilor de afaceri acceptate de Departamentul pentru IMM-uri, în limita a cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, suma maximă fiind de 80.000 euro, echivalentul în lei.

Totodată, firmele SRL-D sunt scutite de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariați, angajați pe perioadă nedeterminată. În momentul în care acei salariați vor ajunge la pensie, această perioadă va fi considerată stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea și calculul drepturilor prevăzute de Legea Pensiilor (nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice), se utilizează câștigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plătește contribuția individuală de asigurări sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depășesc cuantumul câștigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

Până la intrarea în vigoare a noii legi, aceste facilități erau acordate doar tinerilor care nu împliniseră 35 de ani. Prin eliminarea acestui prag, se poate permite accesul la facilităţile acordate tuturor întreprinzătorilor debutanţi, indiferent de vârstă, care doresc să desfăşoare o activitate economică pentru prima dată prin intermediul unei microîntreprinderi (SRL-D).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE