EXCLUSIV. Secretul care i-a adus lui Dimitrie Muscă de la CAI Curtici o producție de 7 tone de grâu la hectar

Facebook
Twitter

Dimitrie Muscă de abia a început secerișul pe cele 3.500 de hectare cultivate cu grâu ale CAI Curtici. Recolta e de bună calitate, iar producția la hectar se apropie de cea obținută în 2013.

„Am treierat cam 25% și am scos 7 tone la hectar. Anul trecut am avut 7,5 tone de grâu la hectar. Grâul e de foarte bună calitate, dar am și aplicat tratamente, patru fito și încă două pentru insecte preventive. Tratamentele nu se aplică de abia când apare boala, ci înainte”, explică secretul succesului cel care conduce ultimul CAP din România.

Investiția medie la hectar a fost de circa 3.500 de lei, însă fermierul arădean nu-și face griji în privința recuperării banilor cu profit. Anul trecut, tirurile ungurilor făceau coadă la poarta CAI Curtici.

„Anul trecut am avut grâu de patiserie, nu de panificație, și am exportat direct în Ungaria. Am dat și la Cerealcom, la Anghel. Stăteau ungurii la coadă. Eu nu am făcut nimic, ei au venit la mine, la calitate. Dacă nu ai grâu de calitate, nu cumpără nimeni”, spune Dimitrie Muscă.

Fermierul arădean spune că, dacă în Arad nu sunt probleme la grâu, cei din sud s-ar putea să obțină o recoltă mai proastă, ca urmare a ploilor prelungite, care i-au împiedicat să facă lucrările și tratamentele la timp.

„Nu știu de ce nu au băgat avioanele ca să facă tratamentele. Eu le-am scos și, dacă s-au împotmolit, am luat-o de la capăt”, ne-a mai spus Dimitrie Muscă.

Nu doar la cultura de grâu s-au făcut tratamente cu avionul, ci și la cele 1.100 de hectare cultivate cu rapiță. Anul acesta, Dimitrie Muscă a aplicat cinci tratamente la rapiță, iar rezultatele se văd. Deși a treierat doar 100 de hectare, producția la hectar este de 4,1 tone, adică o producție dublă față de media națională de anul trecut.

În ceea ce privește prețul grâului în 2014, Dimitrie Muscă consideră că acesta va crește și că recolta nu trebuie vândută acum.

„Grâul va avea un preț bun. Anul trecut, la recoltat, se plăteau 45-55 de bani pe kilogram, acum se oferă 75 de bani. Fermieri nu trebuie să își vândă grâul, pentru că prețurile vor crește. Chiar și președintele FAO a avertizat că producția de cereale va fi mai mică anul acesta și că prețurile vor lua foc”, îi sfătuiește Dimitrie Muscă pe producători.

Într-adevăr, în Statele Unite, unul dintre cei mai mari producători de grâu din lume, seceta prelungită a afectat producția. Media estimată de una dintre principalele asociații ale cultivatorilor este de circa două tone/hectar.

Dimitrie Muscă este omul care a transformat cel mai prost CAP din Arad într-o societate care face afaceri de 20 de milioane de euro pe an, cu un profit de 4-5 milioane de euro. Succesul, pe lângă munca de dimineața și până noaptea târziu, a venit și pentru că oamenii de la Curtici nu au distrus fostul CAP, așa cum s-a întâmplat în multe alte zone ale țării, ci au devenit parteneri într-o societate. Pentru fiecare hectar, proprietarii primesc 1.500 de kilograme de boabe sau contravaloarea lor în bani.

Profitul a fost reinvestit an de an în utilaje și în diversificarea activității. Producția este integrată. Pe lângă producția de cereale, la Curtici există și o brutărie și mulți dintre asociați au optat să primească pâine.

Totodată, având în vedere că producția de carne de vită nu acoperă necesarul intern de consum, Dimitrie Muscă a investit și în ferme de vaci. În fiecare zi, din vânzările de lapte și carne, Dimitrie Muscă încasează 200.000 de lei, ceea ce înseamnă venituri de 73 de milioane de lei anual numai din acest segment.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE