La aproape un sfert de secol de la Revoluție și după infuzii de miliarde de euro din fonduri europene, agricultura României încă mai suferă din cauza unor decizii luate la începutul anilor ’90, consideră avocatul Gabriel Biriș.
„Agricultura trage încă ponoasele politicilor antinaţionale de la începutul anilor ‘90, când proprietatea a fost fragmentată, iar regimul proprietăţii a fost bulversat prin tot felul de împroprietăriri dubioase. Modul în care s-au făcut împroprietăririle a incapacitat sistemul de irigaţii, care, de altfel, a fost şi distrus. În ultima perioadă, asistăm la un proces de consolidare a proprietăţii, proces însă anevoios din cauza regimului incert al proprietăţii, în multe cazuri, cadastrul fiind funcţional doar în Transilvania. Avem însă teren agricol de calitate, iar asta este ce contează”, a declarat avocatul de business Gabriel Biriş, pentru KeysFin Business Interview.
În opinia expertului fiscal, statul trebuie doar să nu mai încurce afacerile marilor fermieri, prin introducerea unor măsuri de tipul taxei pe stâlp.
„Sunt câteva exploataţii mari, care sunt deja eficiente din punct de vedere tehnologic. Pe acestea, factorul politic trebuie doar să nu le încurce – aşa cum s-a întâmplat anul acesta cu impozitul pe construcţii, impozit care afectează sever marii producători agricoli. În ceea ce priveşte producătorii mici, cred că statul ar trebui să se implice în susţinerea realizării unui sistem de colectare a produselor agricole eficient”, afirmă avocatul de business.
Astăzi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat că Executivul ar putea modifica taxa pe construcții speciale, întrucât aceasta poate avea un impact dezastruos asupra agricultorilor.
„Modificările legislative pot fi făcute în perioada imediat următoare. Eu vă spun ce am discutat cu doamna Petrescu, ministrul de Finanţe. Putem să facem modificările legislative doar în perioada imediat următoare, iar ele vor intra în vigoare spre sfârşitul acestui an. Dar modificările, aşa cum ne-am angajat şi eu şi primul-ministru şi ministrul de Finanţe, cel puţin în faţa mea, vor fi făcute probabil în perioada imediat următoare. Eu mă refer la agricultură, pentru că despre agricultură am discutat. Sunt anumite zone care nu trebuie să intre în această categorie. Am dat exemple de platforme, anumite garduri, anumite investiţii care sunt făcute la nivel de fermă şi care, unele dintre ele, silozuri mai vechi, de exemplu, care au o valoare contabilă mult mai mare de la momentul în care s-a făcut investiţia. Ele, în momentul acesta, probabil nu au inventarierea refăcută şi atunci impozitul ar fi foarte mare”, a explicat Daniel Constantin, transmite Agerpres.
Nu demult, Gabriel Biriș definea taxa pe stâlp ca o „taxă pe investiții”.