Astăzi, membrii Guvernului au făcut declarații cu privire la majorarea salariilor, repartizarea fondurilor rezultate din încasarea impozitului agricol și la plata taxei pe stâlp.
Invitat la emisiunea „Viața Satului”, difuzată de postul național de televiziune, premierul Victor Ponta a declarat că o cotă parte din impozitul pe care agricultorii îl plătesc către bugetul de stat va rămâne la autorităţile locale, cel târziu de la începutul anului viitor. Întrebat despre gradul de afectare a fermierilor prin introducerea taxei pe construcţii speciale, Ponta a spus că în baza raportărilor care vor avea loc spre finele acestei luni, dacă se va constata că fermierii au fost afectaţi se vor lua măsurile de remediere necesare. Totuși, pe 26 mai trebuie plătită prima tranșă din impozitul pe construcții speciale. Potrivit legii, și proprietarii de sere, iazuri, heleștee cu pește trebuie să achite această taxă, denumită și „taxa pe stâlp”.
La rândul său, ministrul Muncii, Rovana Plumb, promite că, de la 1 ianuarie 2015, salariile bugetarilor și ale angajaților din companiile private vor crește. Pentru a majora salariile bugetarilor, vor fi folosite fondurile rezultate din creșterea încasărilor la bugetul de stat ca urmare a reducerii evaziunii, a muncii la negru și din eficientizarea activității ANAF.
„Din iulie 2014 intră în vigoare legea ce aprobă ordonanţa Guvernului din 2013 privind indemnizaţiile demnităţilor publice, primari, viceprimari. Tot ce înseamnă funcţionari publici de la nivelul autorităţilor locale şi centrale vor avea salariile majorate începând cu 1 ianuarie 2015”, a spus Rovana Plumb, citată de Agerpres.
De la 1 ianuarie 2015, va crește, semestrial, și salariul minim pe economie, cu câte 75 de lei la fiecare șase luni, astfel încât în 2016 valoarea acestuia să fie de 1.200 de lei.
În prezent, în România, 1.186.000 de persoane au salariul minim, dintre care 274.000 lucrează în sistemul bugetar.