PNDR: cum sunt selectionate proiectele cu fonduri europene pentru ferme mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Una dintre cele mai populare masuri de finantare din actualul PNDR este fara indoiala Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, in cadrul careia agricultorii, care detin o ferma cu o dimensiune economica intre 8.000 – 11.999 SO, au posibilitatea sa acceseze fonduri europene de pana la 15.000 de euro pe proiect.

Proiectele depuse pe Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici sunt selectate la finantare pe baza mai multor criterii, prezentate in Ghidul solicitantului.

De exemplu, un prim criteriu de selectie se refera la principiul nivelului de calificare in domeniul agricol (in functie de nivelul de educatie și/sau calificare in domeniul agricol).

Astfel, solicitantul care a absolvit cu diploma de studii superioare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara va primi 20 de puncte, cel care a absolvit studii postliceale şi/sau liceale in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara – 15 puncte, iar cei care dovada urmarii unui curs de calificare de minimum Nivel I in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara finalizat cu un certificat de competente profesionale sau au recunoaşterea de catre un centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale autorizat ANC a competentelor dobandite vor avea 10 puncte.

De asemenea, solicitantul care prezinta dovada absolvirii unor cursuri de initiere/instruire/specializare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara, care nu necesita un document eliberat de formatorii recunoscuti de catre ANC şi presupune un numar de ore sub numarul de ore aferent Nivelului I de calificare profesionala va primi 5 puncte.

Un alt criteriu de selectie luat in calcul este si cel al sectorului prioritar care vizeaza sectorul zootehnic (bovine, apicultura, ovine și caprine) și vegetal (legumicultura, inclusiv productia de material saditor, pomicultura și productia de seminte). Astfel, pentru legumicultura se vor acorda 15 puncte, pentru producerea de samanta – 12 puncte, iar pentru pomicultura 10 puncte. Din punct de vedere zootehnic, fermele de bovine vor primi 15 puncte, cele din domeniul apicol 12 puncte, iar cele dedicate ovinelor si caprinelor 10 puncte.

Inca un criteriu care se va lua in calcul va fi si cel al potentialului agricol al zonei care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate. Mai exact, daca proiectul este implementat intr-o zona cu potential ridicat se vor acorda 30 puncte, iar daca proiectul este implementat intr-o zona cu potential mediu – 25 puncte.

De asemenea, se vor acorda 30 de puncte fermelor de familie care se incadreaza in dimensiunea fermei mici (8.000 – 11.999 € SO), conform definitiei OUG nr. 43/2013, cu modificarile și completarile ulterioare.

Totodata, daca solicitantul demonstreaza ca detine/dezvolta la nivelul exploatatiei agricole si prevede in cadrul Planului de Afaceri ca va pastra / dezvolta, pe toata durata de implementare a acestuia, nucleul de rase indigene, respectiv soiuri autohtone (indiferent de ponderea acestora masurata in SO) acesta va primi alte 5 puncte.

Sprijinul nerambursabil pentru Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici este de maxim 15.000 Euro si se acorda in doua tranșe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare. Sprijinul se va acorda pe o perioada de 3/ 5* ani (*perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE