septembrie 28, 2021

AFIR

PNDR: Cum face AFIR selectia proiectelor cu fonduri europene pentru ferme mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agricultorii romani au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile, de pana la 15.000 de euro pe proiect, pentru dezvoltarea fermelor mici, in cadrul Submasurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei sub-masuri este sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermei (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe.

Inainte de a depune aplicatia sa, solicitantul de fonduri europene trebuie sa isi autoevalueze proiectul pe baza mai multor principii de selectie:

Primul criteriu este cel al nivelului de calificare in domeniul agricol (in functie de nivelul de educatie si/sau calificare in domeniul agricol). Astfel, daca solicitantul a absolvit cu diploma de studii superioare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara se vor acorda 20 puncte. In cazul in care solicitantul a absolvit studii postliceale si/sau liceale in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara se vor da 15 puncte.

In cazul in care solicitantul prezinta dovada urmarii unui curs de calificare de minimum Nivel I in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara finalizat cu un certificat de competente profesionale eliberat de un furnizor de formare profesionala a adultilor recunoscut de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) sau recunoasterea de catre un centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decât cele formale autorizat ANC a competentelor dobândite ca urmare a experientei profesionale – 10 puncte.

Nu in ultimul rand, daca solicitantul prezinta dovada de absolvire a unor cursuri de initiere/instruire/specializare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara, care nu necesita un document eliberat de formatorii recunoscuti de catre ANC si presupune un numar de ore sub numarul de ore aferent Nivelului I de calificare profesionala se vor acorda 5 puncte.

Cel de-al doilea principiu luat in considerare este cel al sectorului prioritar care vizeaza sectorul zootehnic (bovine, apicultura, ovine si caprine) si vegetal (legumicultura, inclusiv productia de material saditor, pomicultura si productia de seminte).

Sectorul vegetal:

  • Legumicultura (se refera atât la legumele in câmp cât si la cele in spatii protejate, inclusiv ciupercariile din spatiile climatizate), se accepta si producere de material saditor/samânta de legume – 15 puncte
  • Producere de samânta/material saditor (inclusiv pentru pepiniere pomicole si viticole) – cu exceptia celor pentru legumicultura – 12 puncte
  • Pomicultura, exceptând pepinierele pomicole – 10 puncte

Sectorul zootehnic:

  • Bovine – 15 puncte
  • Apicultura – 12 puncte
  • Ovine si caprine – 10 puncte

Pentru acordarea punctajului de selectie se va tine cont de ponderea culturilor sau speciilor de animale in cadrul calculului SO care trebuie sa fie dominanta in totalul SO exploatatie.

Se vor acorda 15 puncte pentru o exploatatie legumicola, in care se considera a fi permisa inclusiv producerea de material saditor (precum si materialul semincer), doar pentru culturile de legume si 12 puncte pentru o exploatatie care vizeaza producere de samânta si material
saditor (sunt acceptate pepinierele pomicole si viticole)- doar exploatatiilor care vizeaza celelalte tipuri de culturi, excluzându-se la acest punct culturile de legume.

Totodata, inca un criteriu pe baza caruia sunt selectionate proiectele cu fonduri europene este si cel al potentialului agricol al zonei care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate.

  • Proiectul este implementat intr-o zona cu potential ridicat – 30 puncte
  • Proiectul este implementat intr-o zona cu potential mediu – 25 puncte

De asemenea, un alt principiu este si cel al fermelor de familie. Mai exact, prioritizarea fermelor de familie conform definitiei din OUG nr. 43/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, care se incadreaza in dimensiunea fermei mici (8.000 – 11.999 € SO) – se acorda 30 puncte.

Ultimul principiu luat in calcul este cel al raselor sau soiurilor autohtone. Astfel, daca solicitantul demonstreaza ca detine/dezvolta la nivelul exploatatiei agricole si prevede in cadrul Planului de Afaceri ca va pastra / dezvolta, pe toata durata de implementare a acestuia, nucleul de rase indigene, respectiv soiuri autohtone (indiferent de ponderea acestora masurata in SO) se vor acorda 5 puncte.

Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE