Instalarea tinerilor fermieri, pana in 40 ani, reprezinta activitatea de administrare cu drepturi depline in calitate de sefi/ manageri ai unei exploatatii agricole, pentru prima data. Astfel, fermierii au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile, prin PNDR, de pana la 50.000 euro pe proiect.
Transferul exploatatiei se realizeaza prin intermediul documentelor de proprietate si/sau arenda si/ sau concesionare. Exploatatia agricola cu dimensiunea cuprinsa intre 12.000 si 50.000 SO produce in principal produse agricole vegetale si/sau animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor, se arata in Ghidul solicitantului aferent Submasurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.
Acest proces trebuie sa fie inceput si sa fie in curs de desfasurare la momentul depunerii Cererii de Finantare pentru accesarea sprijinului acordat prin intermediul acestei submasuri.
Instalarea tanarului fermier se desfasoara in urmatoarele etape:
Etapa I: Inregistrarea tanarului fermier
Inregistrarea tanarului fermier (care urmeaza sa se instaleze) la Oficiul Registrului Comertului ca microintreprindere /intreprindere mica, avand pentru prima data obiect de activitate in domeniul agricol, cu maximum 24 de luni inaintea depunerii Cererii de Finantare (intre timp, fermierul pregateste Planul de Afaceri, organizeaza activitatile administrative, achizitioneaza bunuri pentru noua intreprindere, etc.), iar inscrierea la APIA si /sau Registrul Exploatatiei de la ANSVSA /DSVSA a exploatatiei detinute sub entitatea economica prin care solicita sprijin, se face in acelasi termen de maximum 24 de luni.
Aceasta etapa trebuie sa fie incheiata inaintea depunerii Cererii de Finantare pentru aceasta submasura.
Etapa II: Depunerea si inregistrarea Cererii de Finantare
Depunerea si inregistrarea Cererii de Finantare insotita de Planul de Afaceri si documentele obligatorii (documentele justificative legate de baza materiala cu activele detinute la momentul depunerii Cererii de Finantare), precum si documentele anexa;
Implementarea Planului de Afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului;
Inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata.
Etapa III: Finalizarea procesului de instalare
Instalarea tanarului fermier este considerata finalizata la momentul implementarii corecte a Planului de Afaceri (adica la acordarea celei de-a doua transe de plata).
Solicitanti eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin aceasta submasura sunt: tanarul fermier in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole sau persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.
Pentru a putea beneficia de fonduri nerambursabile, tanarul fermier trebuie sa se afle in proces de instalare intr-o exploatatie agricola care are dimensiunea de minimum 12.000 SO (dimensiune minima atinsa la momentul depunerii Cererii de Finantare si nu constituie creare de conditii artificiale consolidarea exploatatiei inainte de depunerea Cererii de Finantare), iar inregistrarea pentru prima data a microintreprinderii/ intreprinderii mici, sau pentru prima data a unui cod CAEN agricol in cadrul intreprinderii deja existente prin care solicita sprijin, trebuie sa aiba loc cu maximum 24 de luni inaintea depunerii Cererii de Finantare la AFIR. Calculul SO se realizeaza pe baza coeficientilor din Cererea de Finantare, conform tabelului de SO, anexat la Ghidul Solicitantului.
Fermierii romani vor putea accesa si in acest an fonduri europene nerambursabile pentru instalarea tinerilor fermieri, imediat dupa ce masura 6.1 va fi redeschisa, cel mai probabil in luna martie.