Pentru a accelera procesul de selectie a proiectelor, noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) impune pentru majoritatea masurilor de finantare praguri lunare de calitate, care descresc in timpul sesiunii de depunere.

O problema semnalata de fermieri este ca pe baza acestui mecanism, o serie de proiecte cu un punctaj mai mic pot fi selectate in ultimele luni din sesiunea de depunere, atunci cand pragurile de calitate sunt inferioare comparativ cu cele de la inceputul anului. Intr-un asemenea context, exista riscul ca unele proiecte cu impact socio-economic mai mic sa fie selectionate pentru finantare.

In urma unei solicitari adresate de StiriAgricole.ro, Comisia Europeana precizeaza ca acest sistem a fost stabilit de Romania, cu scopul de a accelera procesul de selectie a proiectelor.

„Pentru a accelera procesul de selectie a proiectelor, Romania a decis sa aplice un sistem de sesiuni anuale pentru submasurile de finantare cu fonduri europene din cadrul PNDR 2014-2020. Astfel, pentru a evita ca proiectele sa astepte prea mult contractarea, Romania acorda prioritate la selectie proiectelor cu scoruri mai mari la inceputul anului, pe baza unui punctaj lunar descrescator. Prin urmare, proiectele sunt abrobate in mod continuu, pe tot parcursul anului, insa sunt prioritizate cele cu punctajul cel mai mare. In orice caz, doar proiectele care au un punctaj peste minimul stabilit intr-o luna sunt eligibile pentru selectie. Acelasi scor minim de calitate trebuie respectat pe tot parcursul anului”, se arata in raspunsul Comisiei Europene, redactat de purtatorul de cuvant al CE pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Daniel Rosario.

Mai mult decat atat, Comisia Europeana precizeaza in raspunsul sau ca „nu exista niciun risc ca proiectele de o calitate inferioara sau cu un impact socio-economic scazut sa fie selectionate”.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.