PNDR: Fonduri europene de 20.000 de euro pentru instalarea unui tanar fermier

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, un fermier din comuna Poroschia, judetul Teleorman, a reusit sa se instaleze in fruntea exploatatiei sale, implementand astfel un proiect in valoare totala de 20.000 de euro.

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, din cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, Tudor Adrian, a implementat acest proiect in valoare totala nerambursabila de 20.000 de euro in perioada 2011 – 2014, conform datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR).

Prin intermediul acestui proiect, beneficiarul a urmarit dezvoltarea culturii vegetale, respectiv cultivarea cerealelor (orez), a plantelor leguminoase si a celor producatoare de seminte oleaginoase.

Tudor Adrian a depus proiectul in sesiunea din 2010, deschisa in cadrul masurii 112. In urma evaluarii dosarului, proiectul a fost declarat eligibil, iar contractul de finantare a fost semnat in 2011.

Zona in care este amplasata exploatatia are posibilitati de dezvoltare a agriculturii si dispune de forta de munca aferenta, astfel incat ferma putea oferi oportunitati de lucru pentru persoanele din mediul rural.

In anul zero, initiatorul proiectului detinea in arenda 35,59 hectare de teren, pe care cultiva grau (21,59 hectare), porumb (5,10 hectare), legume proaspete, pepeni si capsuni in camp (1,28 hectare), floarea-soarelui (7,50 hectare) si vita-de-vie (0,12 hectare, suprafata pe care beneficiarul dorea sa o defriseze, in conformitate cu legislatia in domeniu, incepand cu anul doi, din cauza imbatranirii si a duratei mari de exploatare), dimensiunea economica a fermei fiind de 11,48 UDE.

Sprijinul acordat a avut ca scop imbunatatirea managementului exploatatiei agricole si a performantelor ei generale, adaptarea productiei la cerintele pietei si respectarea normelor comunitare de eco-conditionalitate si de protectie a muncii si mediului. In primul an de implementare a fost achizitionat si un tractor, cu scopul modernizarii si dezvoltarii fermei.

Astfel, in cei trei ani de implementare a proiectului, exploatatiei agricole i-a fost marita dimensiunea economica la 16,307 UDE, prin luarea in arenda a 6,91 hectare de teren, cresterea suprafetei cultivate cu grau si legume proaspete, pepeni si capsuni, folosirea de soiuri si hibrizi corespunzatori zonei de cultura si respectarea si aplicarea tehnologiilor specifice fiecarei culturi in perioadele optime.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE