Birocratia impiedica accesarea fondurilor europene prin PNDR

Facebook
Twitter

Pana in prezent, circa 4.000 de proiecte de finantare cu fonduri europene au fost depuse de fermierii romani pe noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. In opinia secretarului de stat, George Turtoi, cifra este una „buna”, chiar daca multi solicitanti sunt reticenti la accesarea fondurilor in cadrul unor masuri de finantare mai complexe, in cadrul carora sunt cerute de exemplu studii de fezabilitate.

„Pentru un inceput de program e o cifra buna. Avem foarte multe proiecte de finalizat inca din exercitiul trecut. Nu prea s-au depus proiecte pe masurile complexe, acolo unde este nevoie de exemplu de studii de fezabilitate, de constructii-montaj. Desi, pe investitii in ferme, deja pe zona vegetala s-a inchis sesiunea, pentru ca s-au depus proiecte in valoare totala mai mare de 120% din fondurile disponibile. E normal ca la inceput de program, avand in vedere reforma PAC, faptul ca s-au schimbat masurile si conditiile, solicitantii, precum si consultantii, sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a intocmi dosare”, a declarat, in cadrul unei conferinte, secretarul de stat in MADR, George Turtoi.

De asemenea, oficialul MADR a spus ca isi doreste ca pe noul PNDR 2014-2020, Romania sa ajunga la o rata de absorbtie a fondurilor de 100%, inainte de termenul final.

„Vrem ca pe noul PNDR 2014-2020 sa ajungem la 100% mai devreme decat termenul final si, de aceea, am deschis chiar din martie pe propria raspundere o serie intreaga de masuri de finantare. In prezent, pot spune ca toate masurile importante ale programului sunt deja deschise si se primesc deja proiecte. Pana in prezent s-au primit aproximativ 4.000 de proiecte pe masurile de finantare deschise care sunt in numar de 11”, a mai spus George Turtoi.

Noul Program destinat dezvoltarii agriculturii cuprinde 15 masuri de finantare, iar cresterea productivitatii agroalimentare si integrarea productiei nationale in lanturi alimentare reprezinta cele doua obiective majore urmarite in noul PNDR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE