AFIR a publicat recent raportul de selectie, etapa lunara 3, iulie 2016, pentru submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Rapoartele sunt diferentiate pe zona montana si non-montan, suma totala alocate pe sesiune ridicandu-se la 128 de milioane de euro. Conform datelor AFIR, numarul proiectelor selectate pentru finantare, in luna (01.07.2016 – 31.07.2016), este de 1,880 de proiecte, acestea avand o valoare totala de 77 milioane de euro.

Scopul investitiilor sprijinite in cadrul acestei submasuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima data a tinerilor fermieri ca sefi/ conducatori unici ai unei exploatatii agricole.

Beneficiarii care pot accesa submasura 6.1 sunt tinerii fermieri in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole si/sau persoanele juridice in care un tânar fermier in sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instaleaza impreuna cu alti tineri fermieri si care exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, beneficii si riscuri financiare in cadrul exploatatiei respective.

Sprijinul nerambursabil oferit in cadrul submasurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri este de maximum 50.000 Euro si va fi acordat sub forma de prima in doua transe, astfel 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum trei ani de la primirea deciziei de finantare.

Instalarea tinerilor fermieri reprezinta activitatea de administrare cu drepturi depline in calitate de sefi/ manageri ai unei exploatatii agricole, pentru prima data. Transferul exploatatiei se realizeaza prin intermediul documentelor de proprietate si/sau arenda si/ sau concesionare. Exploatatia agricola cu dimensiunea cuprinsa intre 12.000 si 50.000 SO produce in principal produse agricole vegetale si/sau animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor.

Peste 615 milioane de euro au fost atrase de fermierii romani anul trecut, in cadrul proiectelor cu fonduri europene, finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Fermierii romani au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, care dispune de a alocare totala de 9,5 miliarde de euro.