AFIR

Pragul de eligibilitate pentru ferma de familie va cobori la 4.000 SO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii urmeaza sa redefineasca ferma de familie, in sensul scaderii pragului de eligibilitate de la 8.000 SO (dimensiune economica) la 4.000 SO, astfel incat o categorie mai larga de fermieri sa beneficieze de fonduri europene nerambursabile.

Masura este prezentata in cadrul bilantului realizat de fostul guvern. „Am decis cresterea gradului de acces al micilor fermieri la masurile din PNDR prin coborarea pragului de eligibilitate la masura de sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici de la 8.000 SO la 4.000 SO pentru a da posibilitatea la finantare a unei categorii mai largi de fermieri”, se arata in document.

Propunerea de modificare a limitelor intervalului de dimensiune economica pentru ferma de familie se afla in curs de avizare.

De asemenea, se urmareste si elaborarea unui Ghid unic adresat structurilor de cazare de mici dimensiuni care prezinta clar si bine definit conditiile de autorizare, inregistrare, clasificare si functionare – o fisa standard unica, simplificata de evaluare si control care va fi utilizata de toate entitatile cu atributii de avizare, verificare si control in acest caz.

Sprijinul nerambursabil pentru Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici este de maxim 15.000 Euro, fondurile europene fiind acordate in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare. Sprijinul se va acorda pe o perioada de 3/ 5* ani (*perioada de 5 ani se aplica doar pentru sectorul pomicol).

Iata conditiile obligatorii pe care trebuie sa le respecte fermierii care vor sa acceseze fonduri europene prin Submasura 6.3 din PNDR:

– sa fie fermieri care au drept de proprietate si/sau drept de folosinta pentru o exploatatie agricola care intra in categoria de ferma mica, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate.
– sa fie persoane juridice romane;
– sa actioneze in nume propriu;
– sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de Finantare;
– sa aiba invatamantul minim de 8 ani (clase);
– sa se incadreze intr-una din formele de organizare de mai jos la data depunerii Cererii de Finantare, indiferent de data infiintarii formei respective de organizare: persoana fizica inregistrata si autorizata sau societate cu raspundere limitata cu asociat unic/majoritar (majoritate absoluta 50%+1)
– sa respecte incadrarea in categoria de microintreprinderi sau intreprinderi mici, indiferent de forma de organizare economica;
– sa nu creeze conditii pentru a obtine in mod necuvenit un avantaj, in sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in orice etapa de derulare a proiectului.

Se vor verifica, incepand cu momentul inregistrarii solicitantului, istoricul si continuitatea activitatii microintreprinderii/ intreprinderii mici pentru a se evita faramitarea exploatatiilor, in vederea accesarii fondurilor FEADR, prin prezentarea de catre acesta a documentelor solicitate de AFIR.

Tara noastra are alocata prin PNDR 2014 – 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE