afir

PNDR: ce proiecte au cele mai mari sanse sa obtina finantare pentru tineri fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii care au depus proiecte cu fonduri europeana in cadrul Submasurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri asteapta in aceasta perioada sa afle daca planurile lor de investitii au fost selectate la finantare. Potrivit Ghidului Solicitantului, publicat pe site-ul AFIR, proiectele cu fonduri euripene sunt selectate pe baza mai multor criterii.

Iata ce tipuri de proiecte au cele mai mari sanse de a fi selectate, conform grilei de punctaj mentionata in cadrul Ghidului Solicitantului.

Un prim criteriu pe baza caruia proiectele sunt selectate este cel al sectorului de activitate. Fermierii care au propus investitii in legumicultura au cele mai mari sanse de a fi selectati, AFIR acordand pentru aceste tipuri de afaceri 30 de puncte – punctajul maxim. Producerea de samânta/ material saditor, inclusiv pentru pepiniere pomicole si viticole – exceptând cele pentru legumicultura este cotata cu 25 puncte, iar pomicultura, exceptand pepinierele – 20 puncte.

Separat, in sectorul zootehnic cele mai incurajate investitii sunt cele cu bovine (30 puncte), apoi in apicultura (25 puncte), cat si in cresterea ovinelor si caprinelor (20 puncte).

Un alt principiu luat in calcul este cel al comasarii exploatatiilor având in vedere numarul exploatatiilor preluate integral:

  • Solicitantul preia integral minim trei exploatatii agricole – 15 puncte
  • Solicitantul preia integral doua exploatatii agricole – 10 puncte
  • Solicitantul preia integral cel putin o exploatatie agricola – 5 puncte

De asemenea, un alt criteriu este si cel al nivelului de calificare in domeniul agricol:

  • Solicitantul a absolvit cu diploma de studii superioare in domeniul agricol – 25 puncte
  • Solicitantul a absolvit studii postliceale sau liceale in domeniul agricol – 20 puncte
  • Formare profesionala care confera un nivel de calificare superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate si anume, prin studii/ curs de calificare in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara de cel putin Nivel 1 de calificare profesionala, conform legislatiei aplicabile la momentul acordarii certificatului de calificare profesionala – 10 puncte.

Inca un principiu luat in calcul la selectarea proiectelor este si potentialului agricol care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiilor de specialitate:

  • Proiectul este implementat intr-o zona cu potential ridicat (conform studiului ICPA -anexat) – 25 puncte
  • Proiectul este implementat intr-o zona cu potential mediu (conform studiului ICPA anexat) – 20 puncte

De asemenea, daca solicitantul isi propune prin proiect sau demonstreaza ca detine/ dezvolta la nivelul exploatatiei agricole si prevede in cadrul Planului de Afaceri ca va pastra / dezvolta nucleul de rase (rasele vor fi certificate si se vor regasi in Registrul genealogic al raselor), respectiv soiuri autohtone (conform Catalogului oficial al soiurilor de plante de cultura din România elaborat de catre ISTIS) pe toata durata de implementare si monitorizare a proiectului, acesta va primi in plus 5 puncte.

Punctajul estimat (autoevaluare, prescoring) se va face pe propria raspundere a solicitantului. Punctajul minim pentru aceasta submasura este de 25 puncte.

Toate activitatile pe care solicitantul se angajeaza sa le efectueze in cadrul Planului de Afaceri si pentru care a primit punctaj la selectie, devin conditii obligatorii pentru mentinerea sprijinului si pe toata perioada Contractului de Finantare (perioada de implementare si monitorizare a proiectului).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE