Peste 615 milioane de euro au fost atrase de fermierii romani in acest an, in cadrul proiectelor cu fonduri europene, finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.
AFIR anunta in cadrul unui raport ca pe Submasura 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” au fost efectuate plati in valoare de 51.477.899 euro.
De asemenea, fermierii romani au beneficiat de 7.800 euro si in cadrul Submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole”.
O alta masura deosebit de populara a fost si Submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, in cadrul careia au fost realizate plati de 58 de milioane de euro, potrivit AFIR.
Sume importante, de aproape 14 milioane de euro, au fost atrase de fermierii romani si pe Submasura 6.2 „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”.
Totodata, AFIR a platit pana acum fermierilor aproape 6 milioane de euro pe Submasura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
Pe langa proiectele de investitii, agricultorii romani au beneficiat de fonduri europene importante si pe masurile de agromediu. Mai exact, pentru Masura 10 „Agromediu și clima”, AFIR a platit pana acum fermierilor 21,5 milioane de euro. In ceea ce priveste agricultura ecologica (masura 11), fermierii au atras fonduri de 8,1 milioane de euro. Plati importante, in valoare de 238 de milioane de euro, au fost realizate pe Masura 13 „Plati pentru zone care se confrunta cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice”.
Alte doua masuri din PNDR 2014-2020 care au atras bani europeni au fost Submasura 19.1 „Sprijin pregatitor pentru dezvoltarea strategiilor de dezvoltare locala” (1,8 milioane de euro) si Masura 20 „Asistenta tehnica” (2,3 milioane de euro).
La aceste sume se adauga si platile efectuate in cadrul proiectelor transferate in programul de tranzitie, in valoare de 214 milioane de euro.
Fermierii romani au posibilitatea sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, care dispune de a alocare totala de 9,5 miliarde de euro.