Ministrul Agriculturii: Trebuie sa analizam cum s-au cheltuit fondurile europene

Facebook
Twitter

Autoritatile romanesti ar trebui sa analizeze modul in care au fost cheltuite, in ultimii ani, fondurile europene dedicate agriculturii si sa vada ce efecte au avut acestea in mediul rural, este de parere ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„Se impune o analiza foarte critica pentru a vedea in cel fel s-au cheltuit banii, fondurile europene, si care au fost efectele. Am transferat atatea fonduri in mediul rural, dar consider ca trebuie sa vedem si efectul lor. Desi nu suntem cei mai penalizati la nivel european, am cerut o analiza sa vedem de ce s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca avem penalizari de-a lungul anilor pe cele doua agentii de plati de 755 de milioane de euro, la care se mai adauga si dezangajarea de anul trecut de aproape un miliard de euro pe PNDR 2007-2013, pentru ca in cadrul agentiei s-a dat dovada de prea multa clementa. Au fost beneficiari care nu au avut bani pentru implementarea programului pana la capat si atunci agentia le-a mai acordat o sansa sa faca rost de bani si au tot amanat pana cand am ajuns in 2015 cand s-au anulat proiecte de aproape 800 de milioane de euro. Pentru noi este grav pentru ca se puteau realiza multe investitii in mediul rural”, a spus Achim Irimescu, la conferinta „PNDR 2014-2020 – Prezent si viitor”.

Totodata, seful MADR sustine ca o asemenea analiza ar trebui realizata si pe proiectele SAPARD, deoarece multe investitii de acest gen au fost falimentate.

Fonduri europene in valoare de peste 370 de milioane de euro au ajuns deja in conturile beneficiarilor care au ales sa dezvolte proiecte prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020, potrivit unei centralizari a AFIR-ului. La aceasta suma se pot adauga plati efectuate (tranzitie) in valoare de 193 de milioane de euro.

Conform AFIR, valoarea totala a proiectelor contractate este de 398.475.968, suma totala a proiectelor selectate fiind de 931 de milioane de euro, pentru toate submasurile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE