Fermierii care vor produce fasole boabe pentru procesare ar putea obtine, prin intermediul platilor cuplate, circa 180 de euro/hectar.

Aceasta forma de sprijin ar putea fi implementata incepand cu anul 2016, in functie de decizia functionarilor de la Bruxelles, potrivit declaratiilor oficialilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Una dintre conditiile pe care vor trebui sa le indeplineasca legumicultorii care vor dori sa primeasca plati cuplate este de a face dovada ca utilizeaza samanta autohtona, certificata oficial. In acest context, StiriAgricole.ro va prezinta oferta statiunilor de cercetare agricola din tara.

Soiuri de fasole omologate de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Iernut

Soiul de fasole urcatoare Madaraseni

Descrierea soiului de fasole urcatoare Madaraseni:

  • Este un soi semitimpuriu, cu pastaia de culoare galbena, lunga de 15-17 cm si lata de 1-1,5 cm, fara ate si usor curbata, cu bobul de culoare dominanta alb cu striatie neagra in jurul hilului, mijlociu de forma eliptica.
  • Este foarte productiva, avand o productie de 20-24 tone/ha.

 

Soiul de fasole urcatoare Alina

Descrierea soiului de fasole urcatoare Alina:

  • Este un soi tardiv, cu pastaia de culoare galbena intensa, untoasa foarte lata de 2-2,5 cm latime si 18-20 cm lungime cu bobul de culoare neagra mijlociu spre mic de forma rotunda;
  • Are un potential de productie ridicat 18-20 tone/ha.

 

Soiul de fasole pitica Lechinta

Descrierea soiului de fasole pitica Lechinta:

  • Este un soi semitimpuriu, cu pastaia galben deschisa, cu lungimea de 15-18 cm, de forma cilindrica, cu grosimea de 1 cm, cu bobul mic spre mijlociu de forma alungita si de culoare alba.
  • Pastaile sunt de calitate superioara ce se mentin multa vreme fragede, fara ate, clasificandu-se in grupa soiurilor extrafine.

 

Soiul de fasole pitica Salvica

Descrierea soiului de fasole pitica Salvica:

  • Este un soi semitimpuriu, cu pastaia galben auriu, cu lungimea de 18-20 cm, de forma cilindrica, cu grosimea de 0,8-1 cm, cu bobul mic spre mijlociu de forma alungita si de culoare neagra.
  • Pastaile sunt de calitate superioara ce se mentin multa vreme fragede, fara ate, clasificandu-se in grupa soiurilor extrafine.

 

Soiul de fasole pitica Viola

Descrierea soiului de fasole pitica Viola

  • Se caracterizeaza prin: port pitic, pastaie mov intens, rotunda, cu diametrul de 1-1,3 cm, carnoasa, foarte untoasa, lungimea pastaii de 15-22 cm, ramane foarte mult timp frageda, nu face ate si nu imbatraneste repede, bobul este de culoare maro, de forma alungita.
  • De la acest soi se foloseste atat bobul cat si pastaia care in timpul fierberii din mov intens devine verde, fiind foarte apreciata in arta culinara.

 

 

Soiuri de fasole omologate de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau

Soiul de fasole urcatoare Auria Bacaului

Descrierea soiului de fasole Auria Bacaului:

  • Semitardiv, 54 – 57 zile pana la maturitatea de consum.
  • Pastaia este dreapta, usor curbata, de culoare galben limoniu.
  • Lungimea pastailor variaza între 19 și 22  cm şi latimea de la 1,9 la 2 cm.
  • Numarul mediu de pastai pe planta este de 25 – 30.
  • Pastaile nu au ate, sunt carnoase, suculente şi fragede.
  • Boabele sunt reniforme, de culoare maro deschis şi au  M.M.B. 440 g.
  • Potenţialul de productie: 30 – 35 tone/ pastai/hectar si 1.500 – 2.000 kg/boabe/hectar.

 

Soiul de fasole urcatoare Verdana

Descrierea soiului de fasole urcatoare Verdana:

  • Soi timpuriu, cu perioada de vegetaţie de 41- 45 de zile pana la maturitatea de consum, 80 – 85 de zile pana la maturitatea fiziologica a boabelor.
  • Planta are portul înalt, nedeterminat, inaltimea ajungând pana la 180 – 220 cm.
  • Pastaia este dreapta, lata, cu vârful ascuţit de culoare verde, lungimea de 25 – 26  cm şi laţimea de 2,3 – 2,5 cm.
  • Boabele la maturitate fiziologica sunt de culoare alba, şi au  M.M.B. 450 g.
  • Potenţialul de producție: 35 – 42 tone/pastai/hectar si 1.800 – 2000 kg/boabe/hectar.

Soiul de fasole de gradina Marinica

Descrierea soiului de fasole gradina Marinica:

  • Timpuriu, cu perioada de vegetaţie de 45-50 de zile pana la maturitatea de consum şi 80 – 85 de zile pana la maturitatea fiziologica.
  • Planta are portul pitic, determinat, cu inalţimea de 35 – 45 cm
  • Pastaia este rotunda, dreapta, uşor curbata, cu vârful ascuţit de culoare galbena.
  • Lungimea pastailor este mijlocie, de 13 – 15  cm şi latimea de 0,7 – 0,8 cm.
  • Numarul mediu de pastai pe planta este de 12 – 14.
  • Boabele la maturitate fiziologica sunt  de culoare cafenie.
  • Potenţialul de producţie: 8 – 10  t pastai/ha-1. şi 800 kg boabe/ha.

 

 

Share on Facebook