Plantația de afini aduce venituri de 3.500 de euro la hectar: ce soiuri de afin să alegi pentru a primi punctaj suplimentar la evaluarea proiectului prin PNDR

Facebook
Twitter

Cultivarea afinelor poate aduce venituri de peste 3.500 de euro la hectar, de la prima recoltă, iar cei care doresc să înființeze o plantație de afini poate beneficia de fonduri europene nerambursabile.

Fermierii care vor accesa fonduri europene prin PNDR 2014-2020 pentru a înființa o plantație de afini pot obține punctaj suplimentar, dacă vor folosi soiuri românești. În acest context, vă prezentăm câteva din soiurile omologate de stațiunile de cercetare din țară.

 

Soiuri de afin omologate de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti – Mărăcineni.

1. Soiul de afin SAFIR: omologat în anul 1998.

Caracteristicile soiului de afin SAFIR: Fructul soiului de afin SAFIR: Ciorchinii sunt mari şi mijlocii cu dispunere compactă a bacelor. Bacele sunt de mărime mijlocie-mare, cu dimensiunile medii de 12 mm înălţime şi 16 mm în diametru şi greutatea medie de 1,8 grame.

Culoarea soiului de afin SAFIR: albastru intens.

Pieliţa soiului de afin SAFIR: grosime mijlocie, rezistenţă medie, acoperită cu un strat  subţire de pruină.

Cicatricea pediceală a soiului de afin SAFIR: mică-mijlocie, în medie 1,5mm, superficială şi uscată.

Pulpa soiului de afin SAFIR: culoare alb – gălbuie, cu 40-45 seminţe mici, gust dulce-acidulat şi uşor aromat.

Epoca de coacere soiului de afin SAFIR: semitimpurie, sfârşit de iunie-prima jumătate a lunii iulie.

Planta la soiul de afin SAFIR: vigoare mijlocie mică, cu înălţimea de până la 1,2-1,3 m şi lăţimea de 1,2 m, port semierect; tipul ramurilor fructifere predominante sunt tulpinile de 2 ani, de lungime medie 18-30 cm şi formaţiunile multianuale scurte; frunza de formă ovată, mărime mijlocie, culoare verde lucioasă. Soiul de afin SAFIR este tolerant la Fusicoccum şi Phomopsis. Epoca de înflorire timpurie, prima şi a doua decadă a lunii mai; parţial autofertil şi grad ridicat de fertilitate la polenizarea încrucişată; florile de mărime mijlocie, formă urceolată, corola de culoare albă cu uşoare irizaţii verzui.

Producţie şi utilizarea soiului de afin SAFIR: Caractere agronomice: capacitate de producţie mijlocie; se recomandă a fi cultivat pe soluri acide cu un pH 4,5-5,5, uşoare până la mediu argiloase, bogate în materie organică, cu asigurarea constantă a apei în sol de la legare până la coacerea fructelor.

Utilizarea soiului de afin SAFIR:  consum în stare proaspătă şi prelucrare.

 

soiul de afin safir

 

2. Soiul de afin AZUR: omologat în anul 1998.

Caracteristicile soiului de afin AZUR. Fructul: ciorchini mari-mijlocii, cu dispunere  a bacelor mediu-compactă. Bacele sunt de mărime mare cu dimensiunile medii de 14 mm înălţime şi 19 mm grosime, greutatea medie de 2,4 g.

Forma soiului de afin AZUR: aplatizată.

Culoarea soiului de afin AZUR: de bază albastră.

Pieliţa soiului de afin AZUR: de grosime medie, rezistentă la crăpare, acoperită cu un strat intens de pruină.

Cicatricea pediceală la soiul de afin AZUR: foarte mică, cu dimensiunile de 1,2 mm, superficială şi  fără zemuire.

Pulpa soiului de afin AZUR:  culoare alb – gălbuie, cu un număr mediu de 47 seminţe/fruct, gust acidulat-dulce şi  aromat

Epoca de coacere a soiului de afin AZUR: mijlocie-târzie, a 2-a jumătate a lunii iulie.

Planta soiului de afin AZUR: vigoare mijlocie, cu înălţimea de până la 1,4-1,5 m şi lăţimea de 1,3-1,4 m , port semierect, răsfirat; tipul ramurilor fructifere predominante sunt tulpinile bianuale, de lungime medie 20-30 cm şi formaţiunile multianuale scurte; frunza de formă ovată, mărime mare- mijlocie, culoare verde, lucioasă. Tolerant la Fusicoccum şi Phomopsis.

Epoca de înflorire la soiul de afin AZUR este mijlocie, prima şi a doua decadă a lunii mai; parţial autofertil şi grad ridicat de fertilitate la polenizarea încrucişată; florile sunt mari, urceorate, de culoare albă cu uşoare irizaţii verzui.

Producţie şi utilizarea soiului de afin AZUR: capacitate de producţie mijlocie-mare; se recomandă a fi cultivat pe soluri acide (pH – 4,5-5,5), uşoare până la slab argiloase, bogate în materie organică şi cu asigurarea constantă a apei în sol; cu deosebire în perioada de la înflorit până la coacerea fructelor.

Utilizarea soiului de afin AZUR: consum în stare proaspătă şi prelucrare.

 

soiul de afin azur

 

3. Soiul de afin AUGUSTA a fost omologat omologat în anul 1999.

Caracteristicile soiului de afin AUGUSTA. Fructul: ciorchini mari-mijlocii, cu dispunere  a bacelor mediu-compactă. Bacele sunt de mărime mare, dimensiunile medii fiind de 14 mm înălţime şi 18 mm grosime, greutatea medie de 2,0 g.

Forma soiului de afin AUGUSTA: aplatizată.

Culoarea soiului de afin AUGUSTA:  albastru deschis.

Pieliţa soiului de afin AUGUSTA: grosime mijlocie, rezistentă la crăpare, acoperită cu un strat gros de pruină.

Cicatricea pediceală a soiului de afin AUGUSTA: mică, superficială şi  uscată.

Pulpa soiului de afin AUGUSTA:  culoare alb – gălbuie, cu 40-42 seminţe mici, gust acidulat-dulce şi  aromat.

Epoca de coacere a soiului de afin AUGUSTA: târzie, iulie-august şi foarte eşalonată.

Planta soiului de afin AUGUSTA: vigoare mare, cu înălţimea de până la 1,6 m şi lăţimea de 1,4-1,5 m , port erect; tipul ramurilor fructifere predomi-nante:  tulpinile de 2 ani, lungi de 25-35 cm şi formaţiunile multianuale scurte; frunza de formă ovată, mare, culoare verde lucioasă.Tolerant la Fusicoccum şi Phomopsis.

Epoca de înflorire soiului de afin AUGUSTA este târzie, a doua jumătate a lunii mai; autofertilitate şi fertilitate naturală ridicată; florile  mari, de formă urceorată, corola albă  uşor verzuie.

Producţie şi utilizare soiul de afin AUGUSTA: capacitatea de producţie  mare; se recomandă a fi cultivat pe soluri acide (pH – 4,5-5,5), uşor până la mediu argiloase, bogate în materie organică şi cu asigurarea constantă a apei în sol; cu deosebire în perioada de la înflorit până la coacerea fructelor.

Utilizarea soiului de afin AUGUSTA:  consum în stare proaspătă şi prelucrare.

 

soiul de afin augusta

 

4. Soiul de afin DELICIA: omologat în anul 2001.

Caracteristicile soiului de afin DELICIA. Fructul: ciorchini mijlocii şi compacţi, cu dispunere  a bacelor mediu-compactă. Bacele sunt de mărime mare, cu  dimensiuni medii de 14 mm înălţime şi 18 mm grosime şi greutatea medie de 2,5 g.

Forma soiului de afin DELICIA:  puternic aplatizată.

Culoarea soiului de afin DELICIA:  albastră.

Pieliţa soiului de afin DELICIA: de grosime medie, rezistenţă la crăpare, acoperită cu un strat gros de pruină.

Cicatricea pediceală la soiul de afin DELICIA: mică, de 1,2 mm, superficială şi   uscată.

Pulpala soiul de afin DELICIA:  culoare alb – gălbuie, cu un număr mediu de 42 seminţe/fruct, gust acidulat-dulce şi intens aromat.

Epoca de coacerea soiului de afin DELICIA: mijlocie-târzie, a doua jumătate a lunii iulie, eşalonare medie.

Planta la soiul de afin DELICIA: vigoare mijlocie-mică, cu înălţimea de până la 1,20-1,30 m şi lăţimea de 1,3 m, port semirăsfirat; fructifică pe ramuri de 2 ani de lungime medie,  de 20-30 cm şi pe formaţiuni  multianuale scurte; frunza de formă ovată, spre eliptică,  de culoare verde uşor violacee şi  lucioase. Tolerant la Fusicoccum şi Phomopsis.

Epoca de înflorire la soiul de afin DELICIA: mijlocie, mijlocul lunii mai; autofertilitate şi fertilitate naturală ridicată; florile  mijlocii, urceorate, corola albă  cu irizaţii roşietice.

Producţie şi utilizarea soiului de afin DELICIA: capacitate de producţie mijlocie; se recomandă a fi cultivat pe soluri acide (pH – 4,5-5,5), uşoare până la mediu argiloase, bogate în materie organică şi asigurarea constantă a apei în sol pe perioada de la înflorit la coacerea fructelor.

Utilizarea soiului de afin DELICIA:  consum în stare proaspătă şi prelucrare.

 

soiul de afin delicia

 

5. Soiul de afin SIMULTAN: omologat în anul 2001.

Caracteristicile soiului de afin SIMULTAN. Fructul: Ciorchini mijlocii-mici, cu dispunere laxă a bacelor. Bacele sunt de mărime mijlocie, dimensiunile medii de 14 mm înălţime şi 17 mm grosime şi greutatea medie de 1,6 g.

Forma soiului de afin SIMULTAN: rotundă uşor aplatizată.

Culoarea soiului de afin SIMULTAN:  albastru deschis.

Pieliţa la soiul de afin SIMULTAN: grosime mijlocie, rezistentă la crăpare, acoperită cu un strat gros de pruină.

Cicatricea pediceală la soiul de afin SIMULTAN: mică, de 1,1 mm, superficială şi uscată.

Pulpa la soiul de afin SIMULTAN:  culoare alb – gălbuie, cu 38-40 seminţe mici, gust dulce-acidulat şi aromat.

Epoca de coacere a soiului de afin SIMULTAN: timpurie, sfârşit iunie – iulie şi foarte concentrată.

Planta la soiul de afin SIMULTAN: vigoare mijlocie-mare, înaltă de 1,4-1,5 m şi largă de 1,4-1,6 m, răsfirată; fructificarea predominant  pe ramuri de 2 ani de lungime mijlocie-mică, 20-35 cm şi  formaţiuni  multianuale scurte; frunza de formă ovată,  de mărime mijlocie,  culoare verde slab  lucioasă. Tolerant la Fusicoccum şi Phomopsis.

Epoca de înflorire la soiul de afin SIMULTAN este timpurie, prima jumătate a lunii mai; grad mijlociu de autofertilitate şi fertilitate la polenizarea încrucişată; florile  mijlocii-mici, urceorate, corola albă  cu irizaţii verzui.

Producţia şi utilizarea soiului de afin SIMULTAN: capacitate de producţie mijlocie; se recomandă a fi cultivat pe soluri acide (pH – 4,5-5,5), uşoare până la mediu argiloase, bogate în materie organică şi asigurarea constantă a apei în sol pe perioada de la înflorit la coacerea fructelor.

Utilizarea soiului de afin SIMULTAN: consum în stare proaspătă şi prelucrare.

 

soiul de afin simultan

 

6. Soiul de afin COMPACT: omologat în anul 2002.

Caracteristicile soiului de afin COMPACT. Fructul: ciorchini mari, cu dispunere foarte strânsă a bacelor. Bacele sunt de mărime mare, cu dimensiuni medii de 14 mm înălţime şi 19 mm grosime şi greutatea medie de 2,2 g.

Forma soiului de afin COMPACT: aplatizată.

Culoarea soiului de afin COMPACT: albastru intens.

Pieliţa soiului de afin COMPACT: grosime mijlocie, rezistentă medie la crăpare, acoperită cu un strat mijlociu de pruină.

Cicatricea pediceală a soiului de afin COMPACT: mijlocie, de 1,8-2 mm.

Pulpa la soiul de afin COMPACT: culoare alb – gălbuie, cu 40-44 seminţe mici pe fruct, gust acidulat-dulce şi aromat.

Epoca de coacere la soiul de afin COMPACT: mijlocie, mijlocul lunii iulie, maturare eşalonată.

Planta la soiul de afin COMPACT: vigoare mică-mijlocie, înaltă de 1,2-1,3 m şi lată de 1,2-1,4 m, cu tulpini puţine la număr; fructificarea predominant pe vârful tulpinilor şi pe ramuri multianuale scurte; frunza de mărime mijlocie-mică, culoare verde intens, puternic coriaceae şi uşor răsucite. Tolerant la Fusicoccum şi Phomopsis.

Epoca de înflorire mijlocie-târzie, mijlocul sfârşitul lunii mai; autofertilitatea şi fertilitatea naturală ridicată, peste 80%; florile  mijlocii-mari, urceorate, corola albă  cu irizaţii roz.

Producţie şi utilizare soiul de afin COMPACT: capacitate de producţie  mijlocie-mare; se recomandă pe soluri acide (pH – 4,5-5,5), uşoare, până la mediu argiloase, bogate în materie organică şi asigurarea constantă a apei în sol pe perioada de la înflorit la coacerea fructelor.

Utilizarea soiului de afin COMPACT: consum în stare proaspătă şi prelucrare.

 

soiul de afin compact

 

7. Soiul de afin LAX: omologat în anul 2003.

Caracteristicile soiului de afin LAX. Fructul: ciorchini mari, cu dispunere laxă a bacelor.Bacele sunt de mărime mijlocie, cu dimensiuni medii de 15 mm înălţime şi 17 mm grosime şi greutatea medie de 1,8 g.

Forma soiului de afin LAX: rotundă uşor aplatizată.

Culoarea la soiul de afin LAX: albastru intens.

Pieliţa la soiul de afin LAX: grosime mijlocie, rezistentă la crăpare, acoperită cu un strat subţire de pruină.

Cicatricea pediceală la soiul de afin LAX: mijlocie-mică, 1,8 mm uneori umedă.

Pulpa la soiul de afin LAX: culoare alb – gălbuie, cu 42-46 seminţe mici/fruct, gust dulce-acidulat, calitate.

Epoca de coacere la soiul de afin LAX: semitimpurie, prima jumătate a  lunii iulie, coacere concentrată medie.

Planta soiului de afin LAX: vigoare mare, port erect înălţime de 1,6-1,8 m şi lăţime de 1,4-1,6 m; fructificare pe ramuri bianuale lungi şi medii şi pe formaţiuni  multianuale scurte; frunza mărime mijlocie-mare,  culoare verde-deschis, lucioasă. Tolerant la bolile specifice.

Epoca de înflorire semitimpurie, mijlocul lunii mai; autofertilitatea şi fertilitatea naturală ridicată, peste 80%; florile mari, urceorate, corola albă  cu irizaţii verzi-gălbui.

Producţie şi utilizare soiul de afin LAX: capacitate de producţie  mare; se recomandă  pe soluri acide (pH – 4,5-5,5), uşoare, până la mediu argiloase, bogate în materie organică şi asigurarea constantă a apei în sol pe perioada de la înflorit la coacerea fructelor.

Utilizarea soiului de afin LAX:  consum în stare proaspătă şi prelucrare.

 

soiul de afin lax

 

8. Soiul de afin VITAL: omologat în anul 2008.

Caracteristicile soiului de afin VITAL. Fructul: ciorchini mari, cu dispunere foarte strânsă a bacelor. Bacele sunt de mărime mare, cu dimensiuni medii de 14 mm înălţime şi 19 mm grosime şi greutatea medie de 2,4 g.

Forma soiului de afin VITAL: aplatizată.

Culoarea soiului de afin VITAL: albastru violaceu.

Pieliţa la soiul de afin VITAL: grosime mijlocie, rezistentă medie la crăpare, acoperită cu un strat mijlociu de pruină.

Cicatricea pediceală la soiul de afin VITAL: mică, de 1,6-1,8 mm.

Pulpa la soiul de afin VITAL:  culoare alb – gălbuie, cu 40-44 seminţe mici pe fruct, gust acidulat-dulce şi aromat.

Epoca de coacere la soiul de afin VITAL: mijlocie, mijlocul lunii iulie, maturare eşalonată.

Plantala soiul de afin VITAL: vigoare mică-mijlocie, înaltă de 1,2-1,3 m şi lată de 1,2-1,4 m, cu tulpini puţine la număr; fructificarea predominant pe vârful tulpinilor şi pe ramuri multianuale scurte; frunza de mărime mijlocie-mică,  culoare verde intens, puternic coriaceae şi uşor răsucite.

Epoca de înflorire la soiul de afin VITAL est mijlocie-târzie, mijlocul sfârşitul lunii mai; autofertilitatea şi fertilitatea naturală ridicată, peste 80%; florile  mijlocii-mari, urceorate, corola albă  cu irizaţii roz.

Producţie şi utilizarea soiului de afin VITAL: capacitate de producţie mijlocie-mare; se recomandă  pe soluri acide (pH – 4,5-5,5), uşoare, până la mediu argiloase, bogate în materie organică şi asigurarea constantă a apei în sol pe perioada de la înflorit la coacerea fructelor.

Utilizarea soiului de afin VITAL:  consum în stare proaspătă şi prelucrare.

 

9. Soiul de afin PROD: omologat în anul 2008.

Caracteristicile soiului de afin PROD. Fructul: ciorchini mari cu dispunere compactă a bacelor. Bacele sunt de mărime mijlocie-mare, cu dimensiunile medii de 14 mm înălţime şi 18 mm în diametru şi greutatea medie de 2,3 g.

Culoarea soiului de afin PROD: albastru intens.

Pieliţa soiului de afin PROD: grosime mijlocie, rezistenţă medie, acoperită cu un strat subţire de pruină.

Cicatricea pediceală soiului de afin PROD: mică-mijlocie, în medie 1,5mm, superficială şi uscată.

Pulpa soiului de afin PROD:  culoare alb – gălbuie, cu 40-45 seminţe mici, gust dulce-acidulat şi uşor aromat.

Epoca de coacere la soiul de afin PROD: semitimpurie, sfârşit de iunie-prima jumătate a lunii iulie.

Planta la soiul de afin PROD: vigoare mijlocie mică, cu înălţimea de până la 1,2-1,5 m şi lăţimea de 1,2 m, port semierect; tipul ramurilor fructifere predominante sunt tulpinile de 2 ani, de lungime medie 18-30 cm şi formaţiunile multianuale scurte; frunza de  formă ovată, mărime mijlocie, culoare verde lucioasă. Tolerant la Fusicoccum şi Phomopsis.

Epoca de înflorire  la soiul de afin PROD timpurie, prima şi a doua decadă a lunii mai; parţial autofertil şi grad ridicat de fertilitate la polenizarea încrucişată; florile de mărime mijlocie, formă urceolată, corola de culoare albă.

Producţie şi utilizarea soiului de afin PROD: capacitate de producţie mijlocie; se recomandă a fi cultivat pe soluri acide cu un pH 4,5-5,5, uşoare până la mediu argiloase, bogate în materie organică, cu asigurarea constantă a apei în sol de la legare până la coacerea fructelor.

Utilizare soiului de afin PROD: consum în stare proaspătă şi prelucrare.

soiul de afin Prod

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE